25 / 04 / 2024

İpek Mobilya Rusya'da fabrika kuracak!

İpek Mobilya Rusya'da fabrika kuracak!

İpek Mobilya A.Ş'nin Rusya'da fabrika kuracağı bildirdi



İpek Grup bünyesindeki Çinkom Çinko Kurşun Metal ve Madencilik A.Ş'nin metal üretimine başlayacağı, İpek
Mobilya A.Ş'nin ise Rusya'da fabrika kuracağı bildirdi.

İpek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında çinko fiyatları düştüğü için zarar ettiklerini, bu nedenle de üretime 2 ay ara verdiklerini anımsattı.

Geçen yıl ise hem talebin hem de fiyatların arttığını belirten Aslan, şunları anlattı:

"Çinko üretiminde şuan iyi bir durumdayız. Doğrudan ihracat yapıyoruz. Bu arada kapasite artırım çalışmalarımız da sürüyor. Petrol ürünleri yerine kömür yakmak için tesis ilavesi yaptık. Fabrika içine küçük fabrikalar kurduk. Çinkonun metalini de üretmek istiyoruz. Çünkü, Türkiye'de çinko metal üreten fabrika yok. Bizim fabrikamızın 30-35 bin ton üretim kapasitesine sahip altyapısı var ama teknolojisi eski olduğu için çalıştırmıyoruz. Bu projemizi bir ortaklığa giderek gerçekleştirmek istiyoruz. Ön görüşmeler yaptık ama henüz elle tutulur birşey yok. Olgunlaşırsa bunu yatırıma dönüştüreceğiz. Yılda 100 bin ton çinko metal üreterek ithalatı en aza indirmeyi ve döviz çıktısını önlemeyi planlıyoruz. Metal yatırımımızın yaklaşık 45-50 milyon dolara mal olacağını tahmin ediyoruz."

Aslan, yeni yatırımlarının bu yıl yetişmeyeceği düşünerek, yaklaşık 45-50 milyon dolar çinko cevheri ihracatı hedeflediklerini kaydetti.

-MOSKOVA'YA MOBİLYA FABRİKASI-
Küresel ekonomik kriz nedeniyle mobilya sektöründe tüketimin azaldığına dikkati çeken Aslan, buna rağmen 2009'da 20 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini anlattı.

Aslan, sektördeki mevcut konumlarını muhafaza ederek, pazarın rahatlamasını beklediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Rusya ekonomisinin iyileştiğini biliyoruz. Yaklaşık 1.5 yıldır orada altyapı çalışmaları yaptık. Kademeli olarak oraya yatırım yapacağız. Yeni bir şirket kurduk. İlk etapta Türkiye'de ürettiğimiz ürünleri Rusya'daki bu şirketimiz pazarlayacak. İkinci etapta montajı orada yapacağız ve daha sonra da üretimimizin yüzde 60-70'ini orada gerçekleştireceğiz. Moskova'dan başlıyoruz. Çünkü, eski Sovyetler Birliği'nin muazzam bir demiryolu ağı var. Trenin gitmediği yer yok. Kara yolu, hava yolu da iyi. Ortaklık görüşmelerimiz var. Markalaşamamış üreticilerle görüşüyoruz. Görüşmelerden netice alamazsak da biz kararımızı verdik. İpek Mobilya olarak projemizi yürüteceğiz."

Avrupa pazarındaki durgunluğa ve Çin'in düşük fiyat politikasına karşı Rusya'dan atağa geçeceklerini dile getiren Aslan, "Yapacağımız atakla ihracatı çok yükseklere çıkaracağımıza inanıyorum. Şuan 20'ye yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Suriye'de, İsrail'de mağazalarımız var. Bunların sayısını da artırmaya çalışacağız" diye konuştu.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İpek Mobilya, Rusya'da fabrika kuruyor

İPEK Grup, bünyesindeki İpek Mobilya için Rusya'da fabrika kuracak.İpek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Aslan, 1.5 yıldır altyapı çalışmaları yaptık. Kademeli olarak yatırım yapacağız. Yeni bir şirket kurduk. İlk etapta Türkiye'de ürettiğimiz ürünleri Rusya'daki bu şirketimiz pazarlayacak. İkinci etapta montajı orada yapacağız ve daha sonra da üretimimizin yüzde 60-70'ini orada gerçekleştireceğiz" dedi. Aslan, Avrupa pazarındaki durgunluğa karşı Rusya'da atağa geçeceklerini söyledi.
Sabah

İpek'ten Rusya'ya yatırım 
 
İpek Grup bünyesindeki Çinkom Çinko Kurşun Metal ve Madencilik metal üretimine başlayacak, İpek Mobilya ise Rusya'da fabrika kuracak.
 
İpek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Aslan, yılda 100 bin ton çinko metal üreterek ithalatı en aza indirmeyi ve döviz çıktısını önlemeyi planladıklarını söyledi. Aslan, "Avrupa pazarındaki durgunluğu ve Çin'in düşük fiyat politikasına karşı Rusya'dan atağa geçeceğiz." dedi.
Zaman
 


Geri Dön