27 / 04 / 2024

İpotek çeşitleri nelerdir?

İpotek çeşitleri nelerdir?

Bir borç için bir taşınmaz malın teminat gösterilmesi ipotek olarak ifade ediliyor. Peki ipotek kaç şekilde kurulabiliyor? İpotek çeşitleri nelerdir? Diye soruyorsanız, yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İpotek çeşitleri nelerdir?

İpotek, var olan ya da ileride var olması muhtemel bir borç için bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesine deniyor. Peki ipotek hangi hallerde kuruluyor, ipotek çeşitleri nelerdir diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


İpotek çeşitleri; doğmuş bir borç için ipotek, ileride doğabilecek bir borç için kurulacak ipotek ve kanuni ipotek olmak üzere 3 şekilde kurulabiliyor.


İpotek çeşitleri

1- Doğmuş bir borç için ipotek

Halen mevcut olan yani malikin veya diğer bir kişinin almış olduğu borç para için taşınmazın teminat olarak gösterilmesine deniyor.


2- İleride doğacak bir borç için kurulacak ipotek

Henüz doğmamış, ileride doğması muhtemel bir alacak için dahi ipotek tesis edilebiliyor. Ancak ileride doğması muhtemel bu ipoteğin tahmini miktarının ipotek miktarı sütununa yazılması gerekiyor.


3- Kanunu ipotek

Medeni Kanun'da veya diğer kanunlarda sınırlı olarak sayılmış bulunan ve alacaklıya alacağını ispat ederek alacakla ilgili gayrimenkul üzerine resen ipotek tescilini talep hakkını veren bir ipotek türüne deniyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön