24 / 04 / 2024

İpotek fek harcı ne kadar?

İpotek fek harcı ne kadar?

İpoteğin fek edilebilmesi için bankadan ipotek fek yazısının alınması gerekiyor. Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek fek yazısı için ücret talep edilebiliyor. Peki, ipotek fek harcı ne kadar?



İpotek fek harcı ne kadar?

Kredi borcu biten tüketici, evi üzerine alabilmek için öncelikle ev üzerindeki ipoteği kaldırması gerekiyor. Tapu Dairesince yapılan bu işleme "İpoteğin Fek Edilmesi" deniyor. 


İpoteğin fek edilebilmesi için bankadan ipotek fek yazısının alınması gerekiyor. Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek fek yazısı için banka, tüketiciden ücret talep edebiliyor. 


İpotek fek yazısı teslimi bankadan bankaya değişebiliyor, kimi bankalar elden teslim edebilirken, kimileri ise tapu sicil müdürlüğüne direkt gönderiliyor. 


Fek yazısı genellikle ipotek alacaklısı olan bankalar tarafından veriliyor. Bunun yanında elbette özel kişiler ipotek alacaklısı ise, onlar da fek yazısı verebiliyor. Öte yandan, taşınmaz üzerindeki ipotek alacağı zamanında ödenmemiş ve icrai işlemler başlamışsa, ödeme yapıldığının ipotek ile ilgili icra müdürlüğüne bildirilmesi gerekiyor. 


Bu anlamda ipotek fek yazıları da icra müdürlüğü tarafından resmi şekilde onaylatılarak alınması gerekiyor. Bu durumda, alacaklı icra dosyasına beyanda bulunuyor ve fek yazısı bu şekilde alınıyor. Peki, ipotek fek harcı ne kadar?


İpotek fek harcı!

İpotek fekki harcı bankadan bankaya değişiyor. Fek için konut kredisi kullanan kimseler ortalama 250 TL'lik bir harç ödemesi yapıyor.


Torba kanunla birlikte bazı yeni yetkinlikler kazanan BDDK,  bankalar ile yapılan görüşmeler sonucunda tüketiciden alınan bazı masraf kalemlerine ilişkin düzenlemeler yapıldı. Buna göre konut kredisi kullanan kişileri yakından ilgilendiren ipotek fek ücreti için kaldırılma kararı alındı.


İpotek fekki görevli mahkeme!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön