24 / 04 / 2024

İpotek fek yazısı kaç günde alınır?

İpotek fek yazısı kaç günde alınır?

Gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan ipotek fek yazısı hazırlanıyor. İpotek fek yazısı kaç günde alınır? Peki, İpotek fek yazısı kaç günde çıkar?



İpotek fek yazısı kaç günde alınır?

Kullanılan konut kredisinin tüm ödemelerinin tamamlanmasından sonra bankanın konutun üzerindeki ipoteği kaldırması gerekiyor. Kredinin kullanıldığı banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair hazırlanan yazıya ‘ipotek fek yazısı’ deniyor.


İpotek fek yazısı süresi bankaya verilen dilekçe gününden itibaren bir yada iki gündür. Ayrıca alınan ipotek fek yazısının noter onayından sonra bir yıl içerisinde Tapu Sicil Müdürlüğüne götürülerek sicile işletilmesi gerekiyor.


İpotek fek yazısı kapsamında, borçlunun tüm borcunu ödediği ve konut üzerindeki ipoteğin kaldırılabileceği bilgileri yer alıyor.


İpotek fek yazısı zorunlu mu?

Mevcut mortgage yasasında bankaların ipotek fek yazısı için talep ettiği ücrete dair bir husus bulunmuyor. Ancak bankalar, söz konusu yazıyı hukuk servisine hazırlatıp, ayrı bir hizmet verdikleri için bu ücreti müşteriden talep edebiliyorlar.


İpotek fek yazısının süresi..

İpotek fek yazısı almak için bankaya olan kredi borcunun tamamının ödenmesi gerekiyor. İpoteğin fekki yazısını istemeniz halinde banka sizden bir dilekçe yazmanızı isteyecektir. Yazdığınız bu dilekçenin sonucu olarak bir yada iki gün içinde ipotek fek yazısını almak için bankaya çağrılırsınız. Aldığınız ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğüne gittiğinizde tapunuzun üzerindeki ipotek gerekli işlemler yapıldıktan sonra kaldırılır. Tapunuza ipoteğin fek edilmesi ibaresi işlenir. İpotek fek yazısı aldıktan sonra mutlaka bir yıl içerisinde Tapu sicil Müdürlüğüne gidilerek ipoteğin kaldırılması işlemini yaptırmanız gerekiyor. Aksi halde sicili işleyecek kurum ipotek fek yazısını güncellemenizi isteyebilir ve tekrar başa dönmek zorunda kalabilirsiniz.


İpoteğin kaldırılması için gerekli belgeler?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön