18 / 04 / 2024

İpotek fek yazısı nedir?

İpotek fek yazısı nedir?

Kredi borcu biten evin, sahibinin üzerine alabilmesi için kurulan ipoteğin kaldırılması gerekir. Bunun için ihtiyaç olan ipotek fek yazısı nedir?



İpotek fek yazısı nedir?

İpotek, olan ve olması muhtemel krediler için ilgili veya herhangi bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesi durumudur. İpotek hakkı mala doğrudan doğruya bağlı ayni bir haktır. Bu nedenle kredi borcu tamamen ödendiği takdirde ipoteğin kaldırılması gerekir. Bu ipoteğin kaldırılması için hazırlanan resmi yazı ipotek fek yazısıdır.


İpotek fek yazısı nedir?

Kişinin gayrimenkulü üzerinde olan borcunu ödemesi sonucunda, tapu kütüğüne gayrimenkul üzerindeki tutu sınırlamasının son bulduğunu gösteren belirtkedir.


İpotek fek yazısı ücreti ödemek zorunlu mu?

İpotek fek yazısı ücreti, yasal olmamak ile birlikte minimum 200 TL ile maksimum 400 TL arasında değişir.


Kredi kullanılan banka ile yapılan sözleşmede ipotek fek yazısı ücretinin tüketiciden alınması gerektiği ile ilgili bir bilgi yer almıyorsa, ücret ödemek zorunlu değildir. Ancak buna rağmen kredi kullanılan kuruluş sizden ipotek fek yazısı ücreti talep ediyorsa, tüketici mahkemesine başvurarak bu paranın ödenmeden ipotek fek yazısının tarafınıza verilmesini talep edebilirsiniz.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön