19 / 04 / 2024

İpotek fekki nasıl kaldırılır?

İpotek fekki nasıl kaldırılır?

Konut kredileri bankalar tarafından, gayrimenkulün ipotek altına alınması şartıyla veriliyor. Peki, kredinin ödenmesi halinde ipotek fekki nasıl kaldırılır?



İpotek fekki nasıl kaldırılır?

Konut kredileri bankalar tarafından, gayrimenkulün ipotek altına alınması şartıyla veriliyor. Konut kredisinin borcunun tamamının ödenmesi karşılığında  evin ipotek bedeli ortadan kaldırılıyor. 


Konut kredisinin ödenmesinden sonra ipoteğin kaldırılması için bazı işlemlerin yapılması gerekiyor. İpoteğin kaldırılması için ilk olarak banka tarafından doldurulan ipotek fekkinin yazılması gerekiyor. İpotek fekki, banka tarafından ipotek edilen evin üzerindeki tedbirin kaldırılması için Tapu Müdürlüğüne yazılan yazı olarak tanımlanıyor. 


İpoteğin kaldırılması için öncelikle ipotek fek yazısının elinizde olması gerekiyor. Bu yazıyı vermek için de  banka sizden ipotek fek ücreti talep ediyor. Bu ücret bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor.


Eğer kredi için yaptığınız sözleşmenizde ipotek fekki düzenlenmişse bankanın sizden talep ettiği ücreti ödemeniz gerekiyor. Ancak sözleşmede böyle bir ibare yoksa bu ücreti ödemeniz gerekmiyor. 


İpotek fek ücretine itiraz edilebilmesi içinde, noterden ihtarname alarak bankaya gönderilen ipotek fek ücreti itiraz dilekçesiyle birlikte tapu fotokopisi ve kimlik fotokopisini de göndermeniz gerekiyor.


İpotek fekki ücreti yasal mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön