24 / 04 / 2024

İpotek kaldırma işlemi nasıl yapılır?

İpotek kaldırma işlemi nasıl yapılır?

İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Peki, taşınmazın üzerinden ipotek kaldırma işlemi nasıl yapılır?



İpotek kaldırma işlemi nasıl yapılır?

İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesi olarak tanımlanıyor.


Halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabiliyor.


İpoteğe konu olacak taşınmazın, borçlunun mülkiyetinde bulunması gerekmiyor. Medeni Kanun gereğince, miktarı belirli olmayan veya değişebilen alacaklar da, belli rehin derecesine yerleştirilir ve tescilden sonra alacak miktarında meydana gelecek değişmelere bakılmaksızın sırasını korur.


Tapu memuru istem üzerine alacaklıya ipoteği gösteren bir belge verir. Sadece tescilin yapıldığını ispata yarayan bu belge kıymetli evrak niteliği taşımaz.


Tescilin yapıldığının sözleşme üzerine yazılıp onaylanması, ipotek belgesi yerine geçer. Peki, ipotek kaldırma işlemi nasıl yapılır?


İpoteğin kaldırılması için öncelikle borcun ödenmiş olması gerekiyor. Ücreti ödendiğine dair ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne gidilerek tapudan da ipoteğin fek edilmesini talep edilebiliyor.


Tapu Sicil Müdürlüğü gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ev üzerindeki ipoteği resmi olarak tapudan da kaldırıyor. Bu işleme "ipoteğin fek edilmesi" işlemi deniyor.



İpotek belgesi için tapuya verilecek dilekçesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön