19 / 04 / 2024

İpotek kaldırmak için gerekli evraklar!

İpotek kaldırmak için gerekli evraklar!

İpotek kaldırmak için gerekli evrakların başında kredi borcunun bittiğine dair bankadan alınacak olan ipotek fek yazısı oluyor. Bu yazıyla birlikte tüketicinin tapu dairesine giderek başvuruda bulunması gerekiyor...




İpotek kaldırmak için gerekli evraklar!


Konut kredisi kullanarak ev alma süreci finansal olarak karmaşık olduğu kadar bürokratik olarak da zahmetli bir süreç olarak biliniyor. Kredilendirme sürecinde işin içerisinde alıcı ve satıcı haricinde banka gibi üçüncü bir aktör olduğundan, tapunun satıcıdan alıcıya devri gibi işlemler daha dolaylı oluyor. Bankanın işin içinde olması alım satım işlemine daha çok resmiyet katıyor. İşler hukuka ve prosedürlere daha uygun ilerlemesine rağmen bunun yanında pek çok karmaşık işlemi de beraberinde getiriyor. 


İpotek kaldırmak için gerekli evrakların başında ipoteği koyan bankadan ipotek fek yazısı alınması geliyor. Bu yazı ile tapu sicil müdürlüğüne gidiliyor ve burada ipotek fek yazısının işleme konulması ile tapu üzerindeki ipotek kaldırılıyor.


İpotek fek yazısı için bankalar her birinde farklı olan ücret talep ediyorlar. Çoğu tüketici bu ücrete karşı çıksa da bankaların ortak görüşü ipotek fek yazısının oluşturulabilmesi için noter onaylı yetki belgesi ve imza sirküleri gibi masraflı işlemlere ihtiyaç duyulduğunu ve bu masrafların da doğal olarak tüketiciden talep edildiğidir. İpotek fek yazısı hukuk departmanlarında hazırlattırılan bir hizmetti ve bu hizmetin bedeli de tüketiciden talep edilmektedir.

İpotek fek yazısı ücreti: Bankadan bankaya değişmekle beraber 100 TL ile 500 TL arasında değişiyor.



Tapuda ipotek kaldırma işlemi!
İpotek fekki ücreti!
İpoteğin kaldırılması dilekçe örneği!


Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön