28 / 03 / 2024

İpotek nasıl öğrenilir?

İpotek nasıl öğrenilir?

Evinizin ipotekli olup olmadığını nasıl anlarsınız? Evinizin ipoteği tapuda belirtilmiyor peki siz bu durumda ipoteği nasıl öğreneceksiniz? İpoteği öğrenmek için nereye başvurulur? İpotek nasıl öğrenilir?



İpotek nasıl öğrenilir?


İpotek; doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesine deniyor. İpotek gösterilen gayrimenkul bankadan kredi alarak borçlanan kişiye veya üçüncü bir kişiye ait olabiliyor.


Konut satın almadan önce kapsamlı bir araştırma yapmak gerekiyor. Konutun bağlı olduğu tapu müdürlüğüne tapu fotokopisi ile müracaat edilerek konut üzerinde şerh, haciz ya da daha önce kullanılan konut kredisi veya ipotek karşılığı kredi ile ilgili konutun teminat olarak verilip verilmediği bilgileri öğrenilebiliyor.


Eviniz ipotekli olup olmadığı tapu senedinden anlayamıyorsunuz. çünkü tapu senetlerinde ipotek kavramı olmuyor. Böyle bir durumla karşılaştığınızda yapmanız gereken, Tapu Müdürlüğü'ne gidip, sayfaya bakmayı istemeniz yeterli oluyor.  Söz konusu olan gayrimenkulün ipotekli olup olmadığı 'İpotekler Hanesi' sütununa yazılıyor. Bu sütuna bakarak, gayrimenkulün ipotek durumunu öğrenebiliyorsunuz.


Konutun bağlı olduğu tapu müdürlüğüne tapu fotokopisi ile müracaat edilerek konut hakkında ayrıntılı bilgi edinilebiliyor.


Mülkün değeri, planlı sahada ya da kamuya ait alanda kalıp kalmadığı, taşınmazın bulunduğu yerde plan değişikliği yapılıp yapılmadığı incelenebiliyor. 


İpotekli gayrimenkulün satışı;

Gayrimenkulü alan kişi kabul ettiği taktirde gayrimenkul üzerindeki ipotekle birlikte gerçekleştirilebilir. Bu süreçte takip etmeniz gereken adım bunu ipoteği koyan bankayla görüşmek oluyor.İkinci adım ise borçulunun kredi taksidini öderken el koyulma aşamasına gelip gelmediğinin  kontrolunün yapılması gerekiyor.Eğer ki borçlu kredi taksidini öderken el koyulma aşamasına gelmemiş ise satılmasında bir sakınca olmuyor. Alıcı ve satıcı kendi arasında anlaşarak, ipotek miktarı kadar indirim konusunda anlaşmaya varabiliyorlar.



İpoteğin kaldırılması için gerekli belgeler?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön