25 / 04 / 2024

İpotek terkini nedir?

İpotek terkini nedir?

Terkin nedir? İpotek terkini nedir ve nasıl yapılır? Merak ediyorsanız yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İpotek terkini nedir?

Terkin, tapu kütüğüne kaydedilmiş veya şerh verilmiş bir hakkın hükümden düşürülmesi neticesini doğuran işleme deniyor. Söz konusu terkin işlemi tapu sicilinde, hak sahibinin veya yetkili makamın istemi ya da mahkeme kararı ile yapılıyor. Buna göre ipotek terkini nedir, sorunuzun yanıtı haberimizin içerisinde yer alıyor.


Tapu sicili üzerinde yapılacak terkinler, terkin edilecek hakla ilgili kaydın üzerinin kırmızı mürekkepli kalemle çizilmesi ve altındaki satıra yine kırmızı mürekkepli kalemle “terkin edilmiştir” ibaresi ile tarih ve yevmiye numarasının yazılması ve müdürün veya görevlendireceği bir memurun imzalaması ile oluyor. Hakkın tescilinde hangi harf kullanılmışsa terkininde de aynı harf kullanılması gerekiyor.


İpotek terkini

Taşınmaz rehini, tescilin terkini veya taşınmazın tamamen yok olmasıyla sona erebiliyor.İpotek hakkı da diğer tüm ayni haklar gibi ya terkin ile ya da terkine gerek olmaksızın kendiliğinden sona eriyor.


Bu iki ihtimalin yanı sıra, ipoteğin, teminat altına alınacağın sona ermesi nedeniyle ipotekli taşınmazdan parça ayrılması, taşınmaz parçalarının birleştirilebiliyor yahut ipotekten kurtarma nedeniyle sona erebiliyor. Ayrıca, ipotek yükünün kısmen sona ermesi de mümkün.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön