20 / 04 / 2024

İpotekli ev nasıl anlaşılır?

İpotekli ev nasıl anlaşılır?

Bir evin ipotekli olup olmadığı tapu senedinde belirtilmiyor. Bunun için yapmanız gereken başka bir husus var. İşte ipotekli bir ev nasıl anlaşılır? sorusunun yanıtı...




İpotek, doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat yani ipotek gösterilmesi olarak tanımlanıyor. İpotek gösterilen gayrimenkul bankadan krediyi alarak borçlanan kişiye veya üçüncü bir kişiye ait olabilir. 


Peki ipotekli ev nasıl anlaşılır? diyorsanız; bir evin ipotekli olup olmadığı tapu senedinde belirtilmiyor. Bu durumda yapmanız gereken, Tapu Müdürlüğü'ne gidip, sayfaya bakmanız. Söz konusu gayrimenkulun ipotekli olup olmadığı 'İpotekler Hanesi' sütununda yazıyor. Bu sütuna bakarak, gayrimenkulun ipotek durumunu öğrenmeniz mümkün. 


İpotekli gayrimenkul  satılabilir mi?

İpotekli gayrimenkulün satışı, alan kişi kabul ederse  gayrimenkul üzerindeki ipotekle birlikte gerçekleştirilebilir. Tabii bunu ipoteği koyan bankayla görüşüldükten sonra yapmak gerekiyor. Bundan sonra  borçulunun kredi taksidini öderken el koyulma aşamasına gelmemiş ise satılmasında bir sakınca yok. Alıcı ve satıcı kendi arasında anlaşarak, ipotek miktarı kadar indirim konusunda anlaşabilir. 


İpotekli gayrimenkulu alan nelerle kaşılaşabilir? 

Uzmanlar ipotekli bir malın alınmaması gerektiği konusunda hemfikir. Ancak ipotekli bir gayrimenkul aldıysanız başınıza gelebileceklere de hazırlıklı olmanız gerekiyor. Eğer ipotekli gayrimenkulu satan kişi borcunu ödemezse, alınan mal icrada satılabilir. Bu durumda söz konusu gayrimenkulu tamamen kaybetme riskiniz var. 


İpotekli bir gayrimenkulu aldığınızda, ipoteğin kaldırılması için iki seçenek bulunuyor. Bunlardan biri, satan kişinin borcunu ödemesi. İkincisi ise satan kişinin borcunun sizin tarafınızdan ödenmesi. Bu durumlarda gayrimenkul üzerindeki ipotek kaldırılabilir. İpoteği kaldırmak için borcu ödedikten sonrai Tapu dairesinde gidilir ve tapu memurunun kaldırması sağlanır. Ancak tapu memuru ipoteği kaldırmazsa, budurumda mahkemeye başvurarak mahkeme kararıyla ipoteği kaldırabilirsiniz. 






Geri Dön