25 / 04 / 2024

İpotekli ev nasıl kurtulur?

İpotekli ev nasıl kurtulur?

İpotek ile mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak güvence altına alınabiliyor. Peki, ipotekli ev nasıl kurtulur?



İpotekli ev nasıl kurtulur?

İpotek ile  mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak güvence altına alınabiliyor.


Taşınmaz malların üzerine konulan ipotek, alacaklıya taşınmazın paraya çevrilmesi hakkını veriyor.


Örneğin konut kredisi kullanılarak satın alınan bir mesken üzerinde borç bitene kadar banka ipotek koyuyor. Borçlunun borcunu ödeyememesi halinde banka eve el koyarak satışını gerçekleştiriyor.


Satıştan alacaklı borcunu tahsil ediyor. Geriye kalan miktar borçluya etslim ediliyor. 


Peki, eviniz üzerinde ipotek olduğunu ve ipotekten kurtarmak istediğinizi düşünelim. Buna göre ipotekli ev nasıl kurtulur?


İpotekten kurtarma..


Koşulları ve usulü

Değerini aşan bir borç için ipotek edilmiş olan bir taşınmazı edinen kimse, borçtan şahsen sorumlu değilse, icra takibine başlanmadan önce, satın alma bedelini ödeyerek taşınmazı ipotekten kurtarabilir. Taşınmazı karşılıksız olarak edinen kimse de, takdir edeceği bedeli ödeyerek bu hakkı kullanabilir.


İpotekten kurtarma hakkı, alacaklılara altı ay önce yapılacak yazılı ihbarla kullanılabilir.

İpotekten kurtarma bedeli alacaklılar arasında sıralarına göre dağıtılır. 


Açık artırma

İpotekten kurtarma ihbarına karşı alacaklılar, ihbarın tebliğinden başlayarak bir ay içinde giderleri peşin ödemek suretiyle, ipotekli taşınmazın açık artırma yoluyla satılmasını isteyebilirler.

Satış, icra dairesince İcra ve İflâs Kanunu hükümlerine göre yapılır.


Açık artırmada elde edilen miktarın satış bedelinden veya malik tarafından takdir edilen bedelden fazla olması hâlinde, bu miktar ipotekten kurtarma bedeli sayılır. Artırma bedelinin fazla olduğu hâllerde açık artırma giderleri malike, aksi hâlde açık artırmayı isteyen alacaklıya ait olur. 


Ödeme istemi

İpotekli taşınmazın maliki borçtan şahsen sorumlu değilse, alacaklının ödeme isteminin ona karşı etkili olması, bu istemin hem borçluya, hem kendisine karşı yapılmış olmasına bağlıdır.



İpotek nasıl olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön