19 / 04 / 2024

İpotekli ev oranı yüzde 65'e çıktı

İpotekli ev oranı yüzde 65'e çıktı

Emlak müşaviri Salim Taşcı, Türkiye'de satışa sunulan taşınmazların yarıdan fazlasının ipotek altında olduğunu belirterek, ipotekli ev oranının yüzde 65 olduğunu söyledi



 


Hükümet, konut sektöründeki sorunu KDV indirimi ile  çözmeye çalışırken, şimdi de ipotek sorunu baş gösterdi. Ünlü emlak müşaviri Salim Taşcı, ipotekli ev oranının yüzde 65 olduğunu söyledi. Taşcı, bu oranın, mağaza ve fabrikalarda yüzde 75'i aştığını kaydederek, 'İpotekli bir Türkiye oluştu' dedi. AKŞAM'a değerlendirmede bulunan Taşcı, küresel kriz her sektörü yağmur gibi vururken, gayrimenkul sektörünün doluya tutulduğunu söyledi. Taşcı, Türkiye'de de inşaat sektörünün, 2006 yılındaki zirvesinin ardından 2007'de durgunluk ve 2008 yılında da durma noktasına geldiğini ifade etti. Taşcı, şimdi ise ev, bina, mağaza, fabrika ve otel gibi satışa çıkarılan taşınmazların büyük bölümünü ipotek altında olduğuna dikkat çekerek, 'Dairelerin yüzde 65'i, mağazaların  yüzde 75'i, fabrikaların yüzde 90'ı, orta ölçekli işletmelerin yüzde 92'si, küçük işletmelerin yüzde 50'si ve otellerin yüzde 98'i ipotekli. Konutlar dışındaki otel ve fabrikalar da birinci derece boyutunda ipotek altında. Türkiye'deki taşınmazların yarısından fazlası ipotekli' dedi.

'İcradan satılık' ilanları patladı!
TAŞCI, gayrimenkul almak isteyen vatandaşların, ipotekli olduğunu duyunca ürktüğünü ve 'ipoteği temizleyin öyle alayım' teklifinde bulunduğunu aktardı. Taşcı, bu durumda satıcıların da 'zaten param olsa  malımı satmam. İpotek bedeli olanı verirsin, sonra  ödeyeceğin meblağdan düşersin' dediğini ve alım-satımlarda tıkanma olduğunu söyleyen Taşcı, 'Son bir ayda, gazetelerde, Basın İlan Kurumu kanalıyla verilen ilanların yüzde 80-90'ı icradan satılık taşınmazlar, yüzde 10-15'i iflas erteleme ve iflas ilanıyla dolu' diye konuştu.

100 lira taksitli evler için ilk başvuru bugün
TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) idaresi tarafından yoksul vatandaşlara 100 liradan başlayan taksitlerle satılacak  45 metrekarelik konutlar satışı için talep toplama bugün başlıyor. İlk aşamada 16 ilde yapılacak 8.804 konuttan almak isteyen vatandaşlar, bu illerdeki valiliklere başvuracak ve 24 Nisan'a kadar yapılan başvurular kabul edilecek.
1 oda 1 salon nitelikte inşa ettirilecek konutlar, peşinatsız 240 ay (20 yıl) vadeli ile ve 100 liradan başlayan taksitlerle satılacak. Konutlara başvuracak olanlarda, TC vatandaşı olması, uygulama il-ilçesinde en az 3 yıldır oturuyor veya il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı'na) tabi olmaması, TOKİ'den daha önce konut almaması veya kredi kullanmaması, kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün bulunmaması gerekiyor. Başvuranlarda ayrıca, 30 yaş ve üzerinde olma şartı aranacak. Ancak, eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmayacak. Babası veya hem babası hem de annesi vefat etmiş yetim bekar bayanlarda yaş şartı 25 yaş ve üzeri olarak belirlendi. Toplam 20 yıl vadeli satılacak konutların taksitleri, normal satışlarda her yıl memur maaşına ve TEFE'ye endeksli olarak artırılıyor.

Akşam


Geri Dön