20 / 04 / 2024

İpotekli eve haciz konulur mu?

İpotekli eve haciz konulur mu?

Kredi kullanılarak alınan eve banka borç ödenene kadar ipotek koyuyor. Peki, ipoteği mevcut olan bir eve farklı borçlar veya sebepler nedeni ile haciz gelebilir mi? İpotekli eve haciz konulur mu?



İpotekli eve haciz konulur mu?

İpotek, doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesi olarak karşımıza çıkıyor.


Örneğin bir evin bankadan çekilen bir kredi ile alınması halinde eve banka ipotek koyuyor. Borç bitenede kadar devam eden ipotek, ancak borcun sıfırlanması halinde kaldırılıyor.


Peki, ipoteği mevcut olan bir eve farklı borçlar veya sebepler nedeni ile haciz gelebilir mi? İpotekli eve haciz konulur mu?


İpotekli eve bir başka borç nedeniyle icra gelebiliyor. İpotekli ev bir başkası tarafından haczedilirek, durum icra yolu ile satışa kadar giderse; satışta, ipotekli alacaklının alacağı, öncelikli oluyor. 


Buna göre gerçekleşen satış parasından ilk alacağını, ipotekte ilk sırada olan kişi alıyor.


Ancak üzerine haciz konan evin tek mesken olması halinde İcra Hakimliği'ne şikayet yoluyla, bu evin tek ev ve konut olması sebebiyle haczedilemeyeceği yolunda bir dava açılabiliyor. 


Uygulamada, borçlunun haline münasip evinin haczedilemeyeceği yolunda bilinen bu kuralın istisnaları ise;


- İpotek verilmesi halinde itiraz edilemeyeceği


- Evin değerinin fazla olması halinde, satışın yine de yapılarak, borçluya, küçük de olsa bir ev alacak kadar para ayrılmasıdır.


Borçlu aleyhine yapılan takip kesinleşirse alacaklının talebi ile sahibi olduğu gayrimenkule haciz tatbik edilir, bu da tapuya işlenir. Ancak iki sene içinde hukuki işlem yapılmazsa haciz kendiliğinden kalkar.



Banka ipotekli ev 2. ipotek yüzünden satılır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön