20 / 04 / 2024

İpotekli evin noter satışı!

İpotekli evin noter satışı!

Konut kredisi kullanılarak satın alınmış bir gayrimenkul üzerinde kredi kullandıran banka mutlaka ipotek tesis ediyor. Peki, ipotekli evin satışı nasıl yapılır? İşte, ipotekli evin noter satışı!



İpotekli evin noter satışı!

Mevcut veya ileride oluşacak ya da oluşması muhtemel bir alacağın temini için kişinin kendisinin veya başkasının gayrimenkulünü güvence olarak gösterdiği bir gayrimenkul rehni olarak karşımıza çıkıyor. 


İpoteğin konusu gayrimenkul veya gayrimenkul niteliğinde olan bağımsız ve sürekli haklar oluyor. Bir gayrimenkulün ipotek edilebilmesi için o gayrimenkulün tapu sicilinde kayıtlı olması gerekiyor. Madenler ve ticari işletmeler de ipoteğe konu olabiliyor. Bu durumda ticari işletme, tüm makine ve mefruşatıyla beraber rehnedilmiş sayılıyor. Peki, ipotekli evin noter satışı nasış olur?


Kredi borcu bitirmeden evi satmak mümkün oluyor. İpotekli ev satın almak evi satın alan kişi için risk taşıyor. Çünkü borçlunun bankaya borcunu ödememesi halinde bankanın evi koşulsuz satma hakkı bulunmaktadır. Bu nedenli ipotekli ev alırken mutlaka borcun kapatılması sağlanmalıdır.


Bunun için satış öncesinde notere gidilerek sözleşme yapılabilir ve satış miktarının kredi borcuna karşılık olan kısmı yatırılarak önce evin ipoteği kaldırılır. Daha sonra kalan miktar tapunun evin yeni sahibine devrinin ardından evi satan tarafa ödeniyor.


Konutta ipotek nasıl kaldırılır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 



Geri Dön