24 / 04 / 2024

İpotekli konut nasıl satılır?

İpotekli konut nasıl satılır?

Konut kredisi kullanarak ev veya daire satın aldığınızı ve bir nedenden ötürü almış olduğunuz bu gayrimenkulü satmak istediğinizi farz edelim. İpotekli konutun satışı mümkün mü? İpotekli konut nasıl satılır?



İpotekli konut nasıl satılır?

Konut kredisi kullanılarak satın alınmış bir gayrimenkul üzerinde kredi kullandıran banka mutlaka ipotek tesis ediyor. Kullandığınız kredinin teminatı olarak banka kredinizin tamamı ödenene kadar ipotek ile krediyi güvence altına alıyor. 


Bankalar tarafından verilen krediler için ipotek yapıldığı gibi, satıcının parasının tamamını alamadığı durumlarda, alınan borç için teminat istenildiğinde veya ticari faaliyetlerde teminat olarak göstermek için taşınmaz ipotek ettirilebiliyor.


Konut kredisi kullanarak ev veya daire satın aldınız ve bir nedenden ötürü almış olduğunuz bu gayrimenkulü satmak istediğinizi farz edelim. Peki, ipotekli konut nasıl satılır?


İpotekli konut satışı!

İpotekli evlerin satışı mümkün oluyor. Mortgage kredisi kullanarak aldığınız evi, müşteri bulmanız durumunda satışı mümkün oluyor ancak bu şekilde aldığınız evler, son taksidi ödenene kadar bankanın malı kabul edildiği için uymanız gereken bazı prosedürler oluyor; 


İlk yöntem evi peşin olarak satmanız ve ele geçen para ile bankaya olan borcunuzu kapatmanz gerekiyor.  Böylece ev üzerindeki ipotek kalkmış oluyor. Ancak bu karşılıklı güven ilişkisine bağlı bir durum oluyor.Bu nedenle eğer evi satın almak isteyen kişinin yeteri miktarda nakit parası var ise evin bedelini daha doğrusu kalan borcunuzu bankaya ödeyerek ev üstündeki, ipoteği kaldırabiliyor.


Karşı taraf da mortgage kredisinden yararlanarak almak istiyorsa evi, konut kredisini kullandığınız bankaya giderek gerekli yasal işlemleri gerçekleştirebiliyor ve devir teslim işlemini yapılabiliyor.


Bu noktada kredi yapılandırılmasına da gidilebiliyor. Yani ev sahibine açılan kredi kapatılarak;  faiz oranlarını, vade sürelerini, taksit miktarlarını yeniden hesaplamak koşuluyla alıcıya bir kredi açılabiliyor.Bankaya haber vermeden de taraflar aralarında anlaşarak alım-satım işlemini gerçekleştirilebiliyor ancak bu durum bazı riskler içerebiliyor.



İpotekli ev kredisi nasıl alınır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 



Geri Dön