20 / 04 / 2024

İpotekli tapu devri nasıl yapılır?

İpotekli tapu devri nasıl yapılır?

İpotekli bir evin ipotek işlemleri planlanmadan ya da kapatılmadan satın alınması ileride ciddi sorunlar yaratabilir. Bu tarz sorunları yaşamak istiyorsanız işte "ipotekli tapu devri nasıl yapılır"ın cevabı...



Konut kredisi kullanılarak satın alınmış bir gayrimenkul üzerinde kredi kullandıran banka mutlaka ipotek tesis ediyor. Kullandığınız kredinin teminatı olarak banka kredinizin tamamı ödenene kadar ipotek ile krediyi güvence altına alıyor. Fakat krediyi ödeyemediniz ya da mevcut evi satıp başka bir ev alacaksınız...Bu durumda ipotekli evinizi satabilirsiniz. İpotekli tapu devri nasıl mı yapılır? İşte cevabı...


Peşin ödeyip ipoteği kaldırabilirsiniz

İpotekli bir evin satışında fırklı yollar izlenebilir. Bunlardan bir tanesi de konut bedelini peşin ödeyip bankanın borcunu kapatarak ipoteği kaldırmak. Bu tür satışlarda sadece erken ödeme cezası verilir. 


Bankayı devre dışı bırakabilirsiniz

Bu tip satışlarda alıcı ve satıcı aralarında anlaşır, bankaya haber vermezler. Satıcı kredi bakiyesini aşan tutarı alıcıya öder, konut üzerinde ipotek bulunduğu halde tapuda alım-satım gerçekleştirilir. Kredi kuruluşunun işlemden haberdar olmaması için tapuda devir yapılmaz, alıcı ve satıcı aralarında ‘Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi’ düzenler.  Fakat bu yöntemde riskin yüksek olduğu da hiç bir zaman unutulmamalıdır.


Eski kredi kapatılıp tapuda alım-satım işlemi yapılır

Alıcı ve satıcı kredi kullandıran kuruluşa başvurur ve durumu açıklar. Önceki krediyi veren kuruluş eski krediyi kapatarak, alıcıya yeni bir kredi açabilir. Eski kredi kapatılır ve tapuda alım-satım işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntem alıcı ve satıcıya ilave risk yüklemez ancak yeni kredinin faiz oranı eskisinin aynısı olmayabilir. Burada da erken ödeme cezası verilir.


Tapu müdürlüğü ipoteği kabul etmeden taşınmazı adınıza tescil etmez

Taşınmazı satın alacak kişi ipoteği kabul etmeden tapu müdürlüğü taşınmazı alıcının adına tescil etmez. Eğer ipoteği kabul edecekseniz ipotek alacaklısından borç miktarı, faizi ve tüm masrafları öğrenerek gayrimenkulü satın almanız daha güvenli olacaktır. Bu çerçevede, ipotekli bir gayrimenkulü satın alırken, ipotek borcunun kesin ve güncel miktarını öğrenmek ve bu bedelin satıcının size önerdiği satış bedelinden düşürülmesi yararınıza olacaktır.


Tapusu yoksa 

Tapusu olmayan bitmemiş bir projeden konut satın almak için ise önce eski satış vaadi sözleşmesinin iptal edilmesi ve yeni bir satış vaadi sözleşmesi yapılması gerekiyor. Bundan sonra alıcı krediyle konutu alıyor ve yeni ipotek koyuluyor. Bu işlemi gerçekleştirmek ise daha karmaşık bir süreci kapsıyor.


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön