25 / 04 / 2024

İpotekli tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler!

İpotekli tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler!

Yeterli nakiti bulunmayan ancak, ev sahibi olmak isteyenlerin başvurduğu yol konut kredisi kullanmak oluyor. Peki, ipotekli tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler neler?



İpotekli tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler!

Tapu siciline mesken olarak kaydedilen bir veya birden fazla konut üzerine ipotek tesis etmek suretiyle teminat altına alınmış alacak ve kredilere konut kredisi deniyor. Konut kredisinin tamamen ödenmesi halinde konut üzerindeki ipotek kaldırılıyor. 


Banka konut kredisinin kabul edilmesinin ardından, banka ilgili kişinin kredi skorlamasına ve önceden sorunlu kredisi olup olmamasına dikkat ederek, kredinin verilip verilmeyeceğine karar veriyor. 


Kredinin onaylanması ile kredi kullanılacak banka ekspertiz tarafından inceleniyor ve kredinin bedeli belirleniyor. Tüm bu işlemler bitti ve sıra tapuya geldi. Peki, ipotekli tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler neler?


1. Tapu Üzerinde İpotek, Şerh var mı?

Banka kullandıracağı krediye, ekspertiz raporuna göre karar veriyor. Eksper, tapuda yer alan ada parsel numarası,

tapuda kayıtlı kişinin bilgileri ve diğer bilgilerle evin kayıtlı olduğu tapu dairesinden tapu kayıtlarını sorgulatıyor. 


Evin üzerinde ipotek, şerh veya haciz bilgilerinin olup olmadığının araştırıldığı bu işleme ‘Tapu Tahkikatı’ deniyor.


2.Belediye Rayiç Bedeli Belgesi Önceden Hazır Olmalı

Tapu alım satım işlemlerinde evin alım satım bedeli, minimum belediye rayiç bedeli üzerinden yapılıyor. Evin değerini bu bedelden daha yüksek göstermek mümkün oluyor. 


Ev alımı için konut kredisi kullanılacaksa evin bedeli tapuda kredi kullanılacak rakam üzerinden gösteriliyor.



3. Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

Tapuda alım­satım işlemlerini yapılması için zorunlu deprem sigortasının yaptırılması gerekiyor. DASK'ın geçerlilik

süresi 1 yıl olarak biliniyor.  Gaymimenkul için önceden yaptırılmış bir deprem sigortası varsa ve süresi dolmadıysa alım satımda kullanılabiliyor. 


4.Değer Artış Kazancı

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'na göre, 2007 yılından önce satın alınan gayrimenkullerde 4 yıl, 2007 yılından sonra satın alınan gayrimenkullerde 5 yıl geçmeden gayrimenkulün satılması durumunda değer artış kazancından dolayı elde edilen kar vergi olarak tahsil ediliyor. 


Alım­satım değeri arasındaki fark kar olarak düşünülür ve aradaki farkın 2011 yılı için 8.000 TL’yi aşması halinde, takip eden yılın Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi ile ödenmesi gerekiyor. 


5. Ortak Tapu

Konutu satın alacak kişi ile konut kredisi kullanacak kişi farklı ise ortak tapu işlemleri yapılıyor. Orkak tapu işlemi için kişilerin akraba olmasına gerek kalmıyor.  Banka kişilerden birine veya her ikisine farklı krediler kullandırabiliyor. 


İpotekli evin tapu satışı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com




Geri Dön