24 / 04 / 2024

Irak, 3 milyon konut için Türk müteahhitleri bekliyor!

Irak, 3 milyon konut için Türk müteahhitleri bekliyor!

Savaşlar sebebiyle altyapısı ve ekonomisi tahrip olan Irak'ta çok sayıda proje Türk işadamlarını bekliyor



Özellikle ülkedeki konut açığı, Türk şirketleri için büyük fırsatlar oluşturuyor.

Musul Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Beydağlı, Irak'ın yeniden yapılandırma sürecinde 150 milyar dolar yatırım yapacağını belirterek, Türk işadamlarını bu fırsatları değerlendirmeye çağırdı. Irak'ta acilen 3 milyon konuta ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Beydağlı, "Özellikle hastane ve konut yatırımına büyük ihtiyacımız var. Devlet konut açığını kapatmak için yatırımcılara büyük kolaylık sağlıyor. Her türlü imkanı veriyor. Türk şirketleri, Irak'taki bu fırsatı değerlendirsin." dedi.

Anfaş'ın davetlisi olarak Antalya'ya gelen Ahmet Beydağlı, Zaman aracılığıyla Türk işadamlarını Irak'ın yeniden inşasında görev almaya çağırdı. Irak'a uygulanan ambargo ve 30 yıldır süren savaşın başta sağlık ve eğitim olmak üzere ekonomik yapıyı tahrip ettiğine dikkat çeken Beydağlı, Irak'ta konut açığının da had safhada olduğunu aktardı. Devletin konut inşa edecek müteahhitlere ucuz arsa verdiğini aktaran Beydağlı, "Irak'ta ev yapmak ucuz, satmak pahalı. 25 bin dolara inşa edilen bir konut, rahatlıkla 50 bin dolara satılabiliyor. Projelerin çoğu bitmeden kapışılıyor. Türk şirketleri konut inşaatında uzman. Irak'a gelsinler yatırım yapsınlar." diye konuştu. Türk müteahhitlerinin altyapı yatırımından da büyük pay alabileceğine işaret eden Beydağlı, "Müteahhitlik açısından büyük tecrübeye sahipsiniz. Bu yüzden yeniden yapılanma sürecinde önemli rol oynama şansı var." dedi. Beydağlı'nın verdiği bilgilere göre, Irak'ta en fazla hastaneye ihtiyaç var. Uzman doktor var, ancak tam donanımlı hastane yok. Bu yüzden Irak'tan binlerce insan tedavi görmek için İran, Suriye, Avrupa ve Arap ülkelerine gidiyor. Özellikle göz, diş ve böbrek hastaları yurtdışında tedaviye büyük paralar harcıyor.

"Fakir insanlar yurtdışına gitme imkanına sahip değil. Türk işadamları gelsinler, hastane yapsınlar hem para kazanırlar hem de insani yardım yaparlar." diyen Beydağlı, Irak'ın hastane yatırımcısına ayrı bir önem verdiğini ve her türlü imkanı sağladığını aktardı. Beydağlı, hastane yatırımı yapanların parasını bir yıl içinde çıkarabileceği bilgisini verdi. Kuzey Irak'ta istikrarın gittikçe arttığını dile getiren Beydağlı, şunları söyledi: "Güvenlik riskini çözmek için bazı çalışmalarımız var. Musul kentinde 100 kilometrelik bir alanda güvenli bölge oluşturuyoruz. Burası hastane yapımına uygun bir yer. Türk işadamları gelirse her türlü yardımı yaparız. Güvenliklerini bizzat kendimiz sağlarız."
Zaman/Şaban Gündüz

Geri Dön