20 / 04 / 2024

Iraklılara satış yapmak için bilinmesi gerekenler!

 Iraklılara satış yapmak için bilinmesi gerekenler!

Yabancılara konut satışında, müşterinin kim olduğu ve nasıl bir ülkeden geldiğini bilmek önemlidir. Satış anında sadece konutun özellikleri değil alıcı ile sohbet de edilir. Alıcıyı etkileyip satış tercihini yönlendirmek için müşterinin dilini konuşabilme




Yabancılara konut satışında, müşterinin kim olduğu ve nasıl bir ülkeden geldiğini bilmek önemlidir. Satış anında sadece konutun özellikleri değil alıcı ile sohbet de edilir. Alıcıyı etkileyip satış tercihini yönlendirmek için müşterinin dilini konuşabilmek önemlidir... Karşınıza gelen bir Iraklıyı anlamak için önce Irak’ın yapısını bilmek gerek. Yabancılara satış yapacak satış ofislerinde hedeflenen ülkeler ile kısa bilgilerin satıcının önünde hazır olması gerekir. Mesela karşımıza bir K.Maraşlı gelirse mutlaka bir dondurma muhabbeti olur, Çorumlu gelirse leblebi muhabbeti, Afyonlu gelirse Kaymak muhabbeti olur… 


Irak, Türk müteahhitlik şirketleri için önemli bir ülkedir. 1981 yılında Irak pazarına giren  Türk müteahhitlik firmaları ABD işgalinden sonra Irak’ı yeniden inşa ediyor... Özellikle Petrol gelirleri ile zenginleşen Kuzey Irak’ın Erbil, Süleymaniye gibi şehirlerinde, Arapların konut projeleri  ile ünlü Doha, Manama, Dubai gibi şehirleri ile yarışırcasına hızlı konut projeleri yükseliyor…


Türk şirketleri Irak’ın yeniden inşa edilmesinde askeri tesisler, yol, köprü, baraj gibi altyapı projelerinin yanı sıra okul, hastane, AVM, konut inşası gibi projeleri yapıyor… Türk müteahhitlik firmaları 2003-2008 yılların arasında 4.8 milyar dolar değerinde projelere imza atıyor…


Bugün Irak’ta yüzlerce Türk işadamı ve şirketi var. Türkiye’nin önemli markalarının ya mağaza/ofis, ya da temsilcilikleri bulunuyor.. Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Irak; 2010 yılında  5. Sırada iken  2011 yılında, Almanya’dan sonra 2. sıraya yükseliyor…


Irak tarihin en eski medeniyetlerinin yeşerdiği aşağı Mezopotamya bölgesindedir…  Yüz ölçümü 435.000 Km2 ve nüfusu da yaklaşık 32 milyondur.  1639’dan 1917 yılına kadar Osmanlı yönetiminde kalıyor.  1932 yılında ise İngilizlerden bağımsızlığını alıyor ve 1958 yılına kadar Krallıkla yönetiliyor ve 1958 yılından 2003 yılına kadar ise Cumhuriyet adına diktatörlükle yönetiliyor. 2003 yılında demokrasi getirme adına yapılan işgal Irak’ın üç bölgeye ayırıp yönetilemez bir hale getiriyor…


Irak, bugün Suudi Arabistan’dan sonra Petrol İhraç Eden Ülkeler listesinde ikinci sıraya oturuyor… Petrol rezervlerinde gözü olanlar Irak’ı 2003 yılında sudan bahanelerle işgal edip liderini de idam ettiriyor ve petrolün kontrolü el değiştiriyor… Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Irak’ta 2035 yılına kadar yaklaşık 5 trilyon dolarlık petrol çıkartılacağını rapor ediyor… Irak’ın petrolü Irak’a huzur ve refahtan çok iç savaş ve kargaşa getiriyor…  Exxon, Total, Chevron ve Gazprom gibi petrol devleri Kuzey Irak’ta…


Dünyada mezhepçiliğin problem olduğu bir ülkedir Irak... İslam tarihinde derin bir iz bırakan ve yüzyıllardır önemini yitirmeyen Hz.Hüseyin ve Hz.Hasan’ın şehit ediliği yer Kerbala’dır. Her yıl milyonlarca Şii Müslüman Hz.Hüseyin’in şehit edilmesi vesilesi ile Erbain törenlerine katılmak için Kerbela’ya gider… 


 Bugün Irak,  resmen olmasa da fiiline bölünmüş vaziyette. Kuzey Irak’ta Kürt kökenli Iraklılar, Bağdat ve çevresinde Sünni Araplar, Kerbela, Necef, Nasiriye, Kadisiye gibi bölgeler de Şii Araplar, Erbil, Süleymaniye gibi Kuzey Irak şehirlerinde ise Kürt kökenli Irak vatandaşları yaşıyor. Kürtler Şiilere, Şiiler Sünnilere, Sünniler Kürtlere karşı… Kısacası her kesim diğerine karşıdır Irak’ta.  Şii Bağdat hükümeti ile Kürt Barzani yerel yönetimi arasında ciddi bir petrol savaşı başladı… 


Savaş nedeniyle ağır bir yıkım yaşayan Irak’ın  en önemli problemlerinden biri konut ihtiyacıdır. Hükümet yetkililerine göre Irak’ın en az 2 milyon konut ihtiyacı var… Bir diğer önemli problem ise elektrik kesintileridir. Halk haberleri özel ve hükümet TV’lerin dinler. Gazete okuma oranı çok düşüktür…


Irak’ta halk küçük esnaf veya tüccardır. Halkın temel gıda, sağlık gibi ihtiyaçlarını devlet alır. Her bakanlığa bağlı inşaat,  ticaret, sanayi gibi alanlarda devlet şirketleri var. Bu şirketlerin sayısı yaklaşık 200’dür. 


Irak Kürtlerinin de, Sünnilerinin de , Şiilerini de Türkiye’ye karşı bir ilgisi var. Her kesimin paralıları Türkiye’den ev alma eğiliminde. Her üç tarafında yönetime yakın olan zengin aileleri var. Kürtlerin, Sünni ve Şii Arapların Türkiye’de genelde akrabaları veya dostları vardır. Konut almaya bunlarla gelirler. Irak’ın ABD işgali ile özellikle Ürdün’e kaçan zengin Sünni Arapların Türkiye ilgisi daha fazladır. Kuzey Iraklıların ise gözü Türk sahillerinde ve İstanbul’da…


Irak’ın parçalanmış ve her an karışabilir görüntüsü, Irak vatandaşları arasında derin bir kaygı ve endişe ile hissedilmekte. Bu nedenle yeni mütekabiliyet yasası ile Türkiye’den en fazla konut alacak Arap ülkeleri arasında Irak ilk sıralarda yer alacaktır…


Iraklılar, Sünni Arap ise, Türkiye’de hem ev hem de iş yapıp yaşama peşindedir… Kuzey Iraklı ise İstanbul gibi büyük şehirlerde ticari getirisi olan ofis, dükkan sahil şehirlerinde ise yazlık, restaurant ve otellerle ilgilenirler… Kuzey Iraklılar ayrıca Mersin, Antalya gibi şehirlerdeki devremülk projeleri ile de ilgileniyorlar.  

Satış ofisine gelen Iraklının önce hangi Iraklı olduğunun anlaşılması ve satış sürecinin ona göre yönetilmesi istenilen sonucu getirecektir.


Saygılarımla,


Abdullah Çiftçi


www.abdullahciftci.com


Geri Dön