18 / 04 / 2024

İran ambargosunun kalkması Türk mobilya sektörüne yarayacak!

İran ambargosunun kalkması Türk mobilya sektörüne yarayacak!

İran ambargosunun kaldırılması mobilya sektöründe de heyecan oluşturdu. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği, söz konusu ambargonun kalkmasının İran gibi ticaret hacmi yüksek bir pazarın Türkiye mobilya sektörüne fayda sağlayacağına dikkat çekiyor.



İran ambargosunun kaldırılması mobilya sektöründe de heyecan oluşturdu. Mobilya sektörünün nabzını tutan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER), söz konusu ambargonun kalkmasının İran gibi ticaret hacmi yüksek bir pazarın Türkiye mobilya sektörüne fayda sağlayacağına dikkat çekiyor.


Uzun yıllardır süren İran ambargosunun kalkması iş ve siyaset dünyasında da büyük yankı uyandırdı. Uzun müzakereler sonucunda varılan anlaşmadan başta Türkiye olmak üzere, tüm dünya ülkeleri memnun. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER), İran anlaşmasının sadece Türkiye’nin değil, İran’ın da yararına olduğunu ve bu sıcak gelişmenin karşılıklı ilişkilere olumlu yansıyacağını düşünüyor. 


MOSDER Başkanı İsmail Doğan, son yıllarda büyük bir ivme kazanan mobilya sektörünün de bu anlaşmadan önemli bir pay alacağını belirtiyor. Doğan: “Ambargo probleminin çözümü Türkiye’deki hemen hemen tüm pazarlar için önemli bir fırsat. Öte yandan Türkiye’nin sınırdaşı İran için de sevindirici bir tablo. Zira uzun yıllardır süren yaptırımların İran ekonomisindeki olumsuz etkileri artarak devam etmekteydi. Bu nedenle bu anlaşma sayesinde gerek coğrafi konumu gerekse ticari konumu itibariyle Türkiye; İran için de bir çıkış yolu olacak” diyor.


Türkiye mobilya sektörü gücünü İran pazarında artırarak göstermeye devam edecek


Ambargonun kalkmasından sonra, MOSDER üyesi bulunan 57 markalı mobilya üreticisinin İran pazarını değerlendireceği ve buradaki fırsatları efektif olarak kullanacağını ifade eden MOSDER Başkanı İsmail Doğan, bundan sonraki süreçte Türkiye mobilya sektörünün ne gibi gelişmelere gebe olacağı konusunda ise şunları söylüyor: “Türkiye mobilya sektörü olarak, 2 - 3 yıl öncesine kadar İran’a, yaklaşık 300 milyon dolar civarında bir ihracatımız vardı. O dönemde İran taraflı gerçekleşen gümrük artışları neticesinde bu rakam oldukça düşük seviyelerdeydi. Şimdi ise ambargonun kalkmasıyla birlikte, Türkiye mobilya sektörünün eski kazanımlarına tekrar kavuşacağı ve ticaret hacmimizin daha da artacağı kanaatindeyiz”.



Geri Dön