19 / 04 / 2024

İran'da serbest sanayi bölgesi kurulacak

İran'da serbest sanayi bölgesi kurulacak

Türkiye ile İran arasında serbest sanayi bölgesinin kurulması için iki ülkeden oluşturulan teknik heyet Van'ın İran sınırında incelemelerde bulundu



Van Valisi Münir Karaloğlu, serbest sanayi bölgesinin birden fazla da olabiliceğini söyledi. İran heyetine başkanlık yapan, İran İslam Cumhuriyeti Serbest Sanayi Bölgelerinden Sorumlu Genel Müdür Danışmanı İraj Movafagh ile Türkiye'ye adına Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük Sanatlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürü Ramazan Yıldırım ve teknik heyet Van'ın Saray ilçesindeki Kapıköy sınırı ile Başkale ilçesindeki Gelincik sınırında inceleme yaptı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergun'un Van ziyaretinde ortaya koyduğu iki ülke arasında Serbest Sanayi Bölgesi'nin kurulması için somut çalışmaların başladığını söyleyen Van Valisi Münir Karaloğlu, "Burada hem serbest bölge, hemde organize sanayi bölgesi ve iki ülkenin ortak işletmesi söz konusu. Bunun için yeni mevzuat çalışmaları gerekebilir. İki ülkenin mevzuatını örtüştürmek gerekir" dedi.

Hakkari de incelenecek
Heyetlerin ilk olarak Iğdır'da gösterilen bölgede inceleme yaptıklarını hatırlatan Karaloğlu şunları söyledi: "Daha sonra Van'a gelen heyet, bizim önerdiğimiz alanı inceledi. Orayla ilgili bilgileri aldılar orada tren yolumuzun olduğunu, İran tarafından doğal gazın ne kadar yakın olduğunu, yollarımızın ne kadar kaliteli olduğunu gördüler. Gösterdiğimiz ikinci bir alternatif yer olan gelincik sınırını da incelediler. Teknik heyet Hakkari'nin Sero bölgesinde inceledikten sonra teknik gezi tamamlanmış olacak. Bundan sonra her iki heyet hazırlamış oldukları raporları kendi ülkelerine bildirecekler. İki ülke ortak kararla bu serbest organize sanayi bölgesinin nerede kurulacak?, bir tanemi olacak yoksa birden fazlamı olacak? ona siyasi iradeler karar verecek."

İran'da 2.1 milyar dolarlık kozmetik ürünü tüketiliyor

İRAN'da, kozmetik ürünleri için yılda 2.1 milyar dolar harcama yapılıyor. Yılda 2.1 milyar dolarlık kozmetik ürünün  tüketildiği İran, bu rakamla Orta Doğu'da ilk, dünyada ise yedinci sırada yer alıyor. Orta Doğu ülkelerinde de kozmetik ürünlere yılda 7.2 milyar dolar harcandığı belirtildi. İran'da kozmetik ürün tüketiminin fazla olmasında nüfusun yarıya  yakınının genç olmasının etkili olduğu ifade ediliyor. 72 milyonluk ülkede, özellikle altı büyük kentte 15-45 yaş arası 14  milyon bayanın kozmetik ürünler için günde yaklaşık 7 dolar harcadıkları kaydedildi.
Hürriyet


Geri Dön