25 / 04 / 2024

İran'da toplam 1.5 trilyon dolarlık alt ve üst yapı yatırımları yapılacak!

İran'da toplam 1.5 trilyon dolarlık alt ve üst yapı yatırımları yapılacak!

İran'da beş yıllık plana göre her yıl 300 milyar dolar olmak üzere, toplamda 1.5 trilyon dolarlık alt ve üst yapı yatırımları yapılacağını söyleyen İran Ekonomi Bakan Yardımcısı ve Yatırım Ajansı Başkanı Behrouz Alishiri, Türk iş dünyasını bekliyor...



İran'da beş yıllık plana göre her yıl 300 milyar dolar olmak üzere, toplamda 1.5 trilyon dolarlık alt ve üst yapı yatırımları yapılacağını söyleyen İran Ekonomi Bakan Yardımcısı ve Yatırım Ajansı Başkanı Behrouz Alishiri, Türk iş dünyasından, hammadde zengini İran'ı radara almasını istedi. 


İran Ekonomi Bakan Yardımcısı ve Yatırım Ajansı Başkanı Behrouz Alishiri, İran'a yönelik uluslararası kuruluşların uyguladığı ambargonun gevşetilmesinin ardından, ülkede yeni bir ekonomik kalkınma hamlesinin başladığım ve beş yıllık olarak hazırlanan plana göre, her yıl 300 milyar dolar olmak üzere, toplamda 1.5 trilyon dolarlık alt ve üstyapı yatırımları yapılacağını söyledi. Bu noktada Türk iş dünyasının yurtdışında yatırımlarını artırdığına dikkat çeken Alishiri, "Türk iş dünyasmm, hammadde zengini İran'ı da radara almaları konusunda, DÜNYA Gazetesi aracılığı ile davet gönderiyorum. Yapacakları yatırımdan, çok kârlı çıkacaklarının garantisini veriyorum" diye konuştu. 


Önümüzdeki beş yılda yapılacak 1.5 trilyon dolarlık yatırınım yüzde 20'sinin, yabancı sermaye aracılığı ile olacağım tahmin ettiklerini belirten Alishiri, "Senelik 300 milyar dolarlık kaynak ayıracağız. Bu yatırımlar sayesinde her yıl yüzde 8 büyüme hedefliyoruz" dedi. 


Özellikle altyapı ve üstyapı yatırımlarında Türkiye'ye güvendiklerinin altını çizen Alishiri, "Türk inşaat sektörü, yurtdışında yaptığı işlerle kendini kanıtlamıştır. Biz de bu başarıları yakından takip ediyoruz. Türk Hükümeti'nin ve Türk Eximbank'ın, Türk müteahhitler ve sanayicilerinin İran'da yapacağı yatırımlar ve işler için devreye girmesini bekliyoruz" diye konuştu Bugüne kadar İran'dayaklaşık 150 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığının altını çizen Behrouz Alishiri, şöyle devam etti: "Özelleştirmeler devam edecek. 


Türk şirketlerinin de bu özelleştirmelere ilgisinin olacağım düşünüyoruz. Kaldı ki özelleştirme ihalesine katılıp, ihaleyi kazanmış ve somasında yatırımı başarı ile devam ettirmiş Raziya gibi örnekler var. Bu örneklerin artacağına ve Türk özel sektörünün İran'da yatırım yapacağına inanıyorum." Başbakan Erdoğan'ın İran gezisinin ve yaptığı görüşmelerin, iki ülke özel sektörünün önünü daha da açacağını düşündüğünü ifade eden Alishiri, "İran'da dünyanın en büyükleri arasında yer bulacak petrokimya şirketlerini kurmayı planlıyoruz. Bunlardan biri 20 milyar dolar değerinde olabilir. Bu tür şirketlerde de Türk ortaklarımız olabilir" ifadesini kullandı. 


"Yatırıma teşvik artacak" Yabancı ve yerli yatırımcıları teşvik için kanun hazırlığında olduklarım dile getiren Alishiri, 'Teni kanunla örneğin serbest bölgelerde yatırım yapacak yerli ve yabancıyatırımcıya30 seneye kadar vergi muafiyeti tanınacak. Yatırım tutarı ile ilgili limit olmayacak ve yapılacak yatırımın tüm hissesi yatırımcıya ait olabilecek" diye konuştu. 


Serbest bölgeler dışmda, gelişmemiş bölgelere yönelik de avantaj uygulanacağına dikkat çeken Alishiri, "Az gelişmiş bölgelerde yatırım yapmak isteyenlere 10 yıl boyunca vergi muafiyeti getirilecek. Turizm yatırımlarında ise limitsiz sürede muafiyet olacak" dedi. Yatırım Ajansı'nın yatırımcıya sağladığı ve sağlayacağı kolaylıklara da değinen Alishiri, şunları söyledi: "Tüm bakanlıkların müşavirleri bu kurumun üyesi. Gelen şikayetler, bu kurumda değerlendirilecek ve ilgili bakanlık aracılığı ile zaman geçirilmeden çözülecek. Yabancı ve yerli arasında hiçbir fark gözetilmeyecek. Son 10 yılda 55 milyar doları aşan yabancı yatırım sağlandı ve hepsi de bu sistemden memnun. Çok daha sorun çözücü politikalar uygulayacağız." 


Dünya Özel Ek 


Geri Dön