19 / 04 / 2024

İran'dan Türklere 400 milyar dolarlık çağrı!

İran'dan Türklere 400 milyar dolarlık çağrı!

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Nemetzade, Türk yatırımcılara bu projelerde yer alması için çağrı yaptı. İranlı resmi makamlara göre, söz konusu projelerin tutarı 400 milyar doları buluyor.



Ambargodan sonra petrol ve doğalgaz arama alanlarında 300 projelik yatırım listesi oluşturduklarını açıklayan İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Nemetzade, Türk yatırımcılara bu projelerde yer alması için çağrı yaptı. İranlı resmi makamlara göre, söz konusu projelerin tutarı 400 milyar doları buluyor.


İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammedreza Nemetzade, İran'da ambargodan sonra petrol ve doğalgaz arama, kuyu açma alanında 300 projenin gerçekleştirileceğini belirterek, Türk yatırımcılarının bu projelerde yer almasını istediklerini söyledi. Nemetzade, “Türk şirketleri cesaretle İran'da yatırım yapmalı. Birçok Türk sanayici İran'da yatırıma çok ilgi gösterdiler, onları davet ettik” dedi. Söz konusu projelerle ilgili 'Derin Ekonomi' Dergisi'nin Eylül sayısındaki röportajda İran'ın  Ankara  Büyükelçiliği Ekonomi Müşaviri Alirıza Jabbari ise projelerin tutarının 400 milyar doları bulacağını belirtmişti. Bu projelerde petrokimya yatırımı ve rafineri yatırımının yer almayacağını ifade eden Nemetzade, İran'a yabancı yatırımcıların gelmesi için mevzuatlarını da dünyadaki gelişmelere göre revize ettiklerini de kaydetti. Bu kapsamda İran hükümetinin petrol anlaşmasını içeren yasayı onayladığını da hatırlatan Nemetzade, anlaşma ile İran Petrol Bakanlığı'nın teknoloji transferinde izleyeceği yolun netleştiğini kaydetti.


ABD'YE KAPILAR AÇILDI

Ankara önceki gün İranlı Bakan Nemetzade'yi ağırladı. Bir takım resmi ziyaret sonrası Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya gelen Nemetzade, ABD'li şirketler dahil, bütün ülkelerden şirketlerin İran'a yatırım yapmak istediğini anlatarak, “Biz batılı şirketlere herhangi bir kısıtlama getirmedik. ABD kendisi şirketlerine kısıtlama getirdi. Şimdi bize ABD'li şirketler dahil uluslararası bütün şartları sağlayan şirketler petrol yatırımı yapabilecek.”


TRANSFER SORUNU AMBARGO'DAN

Nemetzade, Türk şirketlerin İran'daki para transferi sorununa ilişkin ise, şöyle dedi: “Türk şirketleri İran'da yatırım yaptıklarından dolayı para transferinde ve para tahsillerinde sorun yaşıyorlarsa bu ambargodan dolayıdır.”


Yeni Şafak


Geri Dön