24 / 04 / 2024

İran'ın ihalelerinde öncelik Türk müteahhitlerin

İran'ın ihalelerinde öncelik Türk müteahhitlerin

İran, yatırım ihalelerinde Türk işadamları ve müteahhitlerine öncelik tanıyacak.



Ekonomist dergisine konuşan İran Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmad Noorani, "Her yıl ayrılan bu miktarın yüzde 80'ini Türk şirketleri rahatlıkla alabilir. Türklere öncelik tanıyacağız" dedi.

İRAN'da her yıl düzenlenen 12 milyar dolar değerindeki altyapı ihalelerinde Türklere öncelik tanınacağı belirtildi. Haftalık Ekonomist dergisine konuşan İran Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmad Noorani, "Her yıl ayrılan bu miktarın yüzde 80'ini Türk şirketleri rahatlıkla alabilir. Türklere öncelik tanıyacağız" dedi. İran'ın başkenti Tahran ve Meşhed kentlerinde tamamlanan biri 150 kilometre, diğeri 70 kilometre uzunluğundaki iki metro projesinin önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarılması planlanıyor.

Türklere öncelik

Altyapı yatırımları çerçevesinde projeleri biten Başkent Tahran ve Meşhed kentlerinin metro ihalelerinin önümüzdeki günlerde yapılacağını açıklayan Noorani, şu anda 200 kilometrelik metro hattı bulunan Tahran'da 50'şer kilometre uzunluğunda üç ayrı hat için ihaleye çıkılacağını belirtti. Meşhed'te ise 30'ar kilometre uzunluğundaki iki ayrı hat için ihale yapılacağını ve bunların uluslararası ihaleler olduğunu kaydeden Noorani, bu alanlarda Türk şirketlerine öncelik tanıyacaklarını açıkladı.

35 milyar dolar

İran ve Türkiye arasında 2008 yılında 10 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin 35 milyar dolarlık bir potansiyele sahip olduğunu belirten Noorani, "Şu anda 10 milyar dolar rahatlıkla 35 milyar dolara çıkabilir. Bu kapasite var. İran'ın yıllık ithalatı 40 milyar dolar. Bunun en azından dörtte birini Türkiye'den yapabilir. İran'da enerji dışında 8-9 milyar dolarlık mal satabilir" diye konuştu.

Ekonomist dergisinde yer alan habere göre, İran Türkiye'de de yasal düzenlemeye yeni kavuşan kamu-özel ortaklığı modeliyle 20 milyar dolarlık proje ihale edecek. İran'da belediyeler ve hükümetler, konut projelerinin bir kısmını başlangıçta alacağını taahhüt ediyor. Kalanları ise şirket, piyasa koşullarında satıyor. Türkiye'nin dünya çapındaki en büyük iki taahhüt şirketi şu anda İran'da konut ve baraj yapıyor.

Yıllardır gündemde olan 56 inç çapında ve 9'uncu hattın sonundan başlayacak 420 kilometre uzunluğundaki yeni boru hattının ihalesi de önümüzdeki günlerde yapılacak. Hattın yaklaşık maliyetinin 600 milyon Euro olduğu tahmin ediliyor.

İran Türk özel sektörünü korkutuyor

TAV ve Tukcell'in İran'da yaşadığı sorunların Türk özel sektörünü korkuttuğu belirtilen röportajda Noorani'ye, TAV'ın aldığı ihalede Yap-İşlet-Devret (YİD) modelinden finansman modeline geçilirken, Turkcell'in de işletme payının yüzde 50'nin altına düşürüldüğü hatırlatıldı. Bu iki şirketle İran devleti arasında görüşmelerin yeniden başlama ihtimalinin olup olmadığına ilişkin soruya ise Noorani, "Görüşmeler tekrar başlayabilir" yanıtını verdi.

Türk işadamları İran'ı tanımıyor

İRAN ve Türkiye'nin ticari ve ekonomik ilişkilerindeki tek sorunun bilgisizlik olduğunu düşünen İran Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmad Noorani, Türkiye'deki iş adamları ve yatırımcıların İran'ı tanımadığını, kanun ve düzenlemelerini bilmediğini vurguladı. Noorani, özellikle müteahhitlerin bu ülkede iş yapmaya başladıktan sonra "ne kadar kolaymış" tepkileriyle karşılaştığını ifade ederek, "Şu anda Türk müteahhitleri bu ülkede 3 milyar dolarlık iş üstlenmiş durumdalar. Batı etkisinde olan Türk şirketleri İran'a karşı ürkek davranıyor. Batı etkisinde olan Türk şirketleri bu ülkede yatırım yaparken, kendi isimlerini kullanmamayı tercih ediyorlar" dedi.

Ekonomist


Geri Dön