24 / 04 / 2024

İranlı bakandan 300 alanda yatırım daveti!

İranlı bakandan 300 alanda yatırım daveti!

İran Sanayi ve Maden Bakanı Nematzade “300 alanda yatırım listesi hazırladık. Bir hafta için çeşitli dillerde yayınlayacağız. Türk işadamlarını yatırıma bekliyoruz” dedi.



İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nematzade, çeşitli alanlarda 300 yatırım listesi hazırladıklarını belirterek, “Türk firmaları cesaretle gelip İran’da yatırım yapmalı” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin daveti üzerine Türkiye’ye geldiğini belirten Nematzade, amaçlarının iki ülke arasındaki ticareti geliştirip yatırımları artırmak olduğunu söyledi. Nematzade “Biz hiçbir zaman Türkiye hükümeti ve halkının ambargo döneminde bize yaptıkları destekleri ve bizim yanımızda olduklarını unutmayız. Zor dönemlerde Türkiye halkı ve hükümeti her zaman İran halkının savunucusu olmuştur” diye konuştu. Nükleer görüşmelerde taraflar açısından ‘kazan-kazan’ olarak nitelendirilebilecek bir anlaşmaya varıldığını anlatan Nematzade “Umarız elde edilen sonuç hepimizin yararına olacaktır. Bu şunu gösterdi en karmaşık ve en eski sorunları diyolagla çözüme ulaştırmak mümkündür. Umarız bölgemizdeki ihtilafların çözümünde ve dünya çapındaki sorunların çözümü için de iyi bir örnek teşkil eder” diye konuştu.


İLİŞKİLER ARTACAK


Kabinenin, ülkenin petrol ve gaz sektöründe yabancı yatırımcıların önünü açmak için yeni petrol anlaşmasını onayladığını hatırlatan Nematzade, uluslararası bütün koşulları sağlayan firmaların İran’da yatırım yapabileceklerini vurguladı. Nematzade, şöyle konuştu: “Petrol Bakanlığımızın belirttiği çerçevede yatırım yapabilirler. Buna Amerikan şirketleri de dahil. Biz batı firmalarına, ABD firmaları dahil, herhangi bir kısıtlama getirmedik. ABD kendi firmalarına İran’da yatırım için kısıtlamalar getiriyor. İran’da işbirliği yapmaları konusunda sorun yaratıyor. Umarız bu da yakında çözülür. Bakanlığımız öncelikli projelerin devamlı listelerini hazırlar. Hangi alanlarda yatırım yapılabilir. Bu çerçevede çeşitli alanlarda 300 yatırım listesini bir ay önce hazırladık. Çeşitli dillere çevirip bir hafta içinde web sitemizde yayınlayacağız. Eminiz ambargolar kalktıktan sonra dost, kardeş ve komşu ülke Türkiye ile ilişkiler, enerji dahil bütün alanlarda daha da artacaktır.”


TÜRKİYE’YE DAVET


ABD’li şirketler dahil, bütün ülkelerden firmaların İran’a yatırım yapmak istediğini anlatan Bakan Nematzade, şöyle devam etti: “Uluslararası firmalar İran’da yatırım fırsatlarını arıyorlar. Türk firmalarının, bizim Türkiye’ye gösterdiğimiz ilgiden dolayı cesaretle gelip İran’da işbirliği ve yatırım yapmaları lazım. Türkiye’deki görüşmelerimizde birçok sanayiciyi yatırım için davet ettik. Türk sanayiciler ilgi gösterdiler. Türkiye’deki basın olarak siz de iki ülke ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.” Nematzade ayrıca, Çin ve Rusya ile işbirliğinin İran için stratejik olduğunu da söyledi. 


Tahsilat sorunu çözülecek


Bakan Nematzade, Türk firmaların İran’da karşılaştıklarına sorunlara ilişkin, “Eğer Türk firmalarının İran’da yatırım yaptıklarından dolayı para transferinde ve para tahsillerinde sorun yaşıyorlarsa bu ambargodan dolayıdır. Yaptırımlar kalktıktan sonra böyle bir sorun kalmayacaktır ve bankacılık işlemleri normale dönecek. Yatırımcılarımızın ilişkileri hızlanarak devam edecektir” dedi.


Star


Geri Dön