18 / 04 / 2024

İrtifak hakkı nedir?

İrtifak hakkı nedir?

Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını vermiş oluyor. Buna göre irtifak hakkı nedir, irtifak hakkı tesisi nasıl kurulur, ayrıntıları...



İrtifak hakkı nedir?

İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan haktır. Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını vermiş oluyor. Bu işlevi ile kiralama ile karıştırılan irtifak hakkının kiralamadan farkları; irtifak hakkının uzun süreli olup, tapuya tescil edilmesi, ön izin verilebilmesi ve irtifak hakkı doğrultusunda projeye dayalı tesis inşa edilebilmesi söz konusu iken, kiralamada gayrimenkul üzerinde sabit tesis yapımı söz konusu değildir.


İrtifak hakkı çeşitleri;

İrtifak hakkı çeşitleri, hak sahipleri bakımından şahsî irtifaklar ve aynî irtifaklar olmak üzere ikiye ayrılıyor. 

- Şahsi irtifak hakkı nedir ;

İrtifak hakkı kısmen ferdileştirilmiş, belirli bir kişiye tahsis edilmiş ise şahsi irtifak oluyor. Şahsi irtifak hakkı, başkasına devredilemez ve miras bırakılamıyor.

- Ayni irtifak hakkı nedir ;

İrtifak, bir diğer gayrimenkul lehine kurulduğu takdirde ayni irtifak söz konusu oluyor. İrtifak hakları, akit içinde koşulan şart, satım sözleşmesi, vasiyet, izin, umumi ortaklıktan istifade gibi yollarla kuruluyor. 


İrtifak hakkı tesisi için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, malmüdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.


İrtifak hakkı bedelinin hesaplanması;

2886 sayılı Kanunun 51. maddesinin (g) bendine göre pazarlık usulü ile Defterdarlık tarafından gerçekleştiriliyor. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön