26 / 04 / 2024

İş bankası konut kredisi hacmini arttırdı!

İş bankası konut kredisi hacmini arttırdı!

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, 2013 yılı sonunda sektörde 110 milyar 198 milyon TL olan konut kredisi hacminin 2014 yılının 3'üncü çeyreğinde 119 milyar 760 milyon TL'ye ulaştığım belirtti.



İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, 2013 yılı sonunda sektörde 110 milyar 198 milyon TL olan konut kredisi hacminin 2014 yılının 3'üncü çeyreğinde 119 milyar 760 milyon TL'ye ulaştığım belirterek, aynı dönemlerde İş Bankasından kullanılan konut kredisi hacminin 11 milyar 780 milyon TL'den 12 milyar 799 milyon TL'ye yükseldiğini söylüyor. Sezen, müşterilere yuva sahibi yapmak fikrinden yola çıkarak onların beklentilerini karşılayacak 16 farklı konut finansman ürününü Türkiye'nin Ev Kredisi’ çatısı altında sunduklarını ifade ediyor. Farklı beklentilere yönelik hazırladıkları ürünler hakkında bilgi veren Sezen, konuşmasına şöyle devam ediyor:


"Konut kredisi ile ilgili harcamalarım kredi limitine dahil etmek isteyen müşterilerimiz için 'Her Şey Dahil Ev Kredisi'; sahip oldukları evi daha uygun koşullarda satarak yeni ev almayı planlayanlar için 'Evden Eve Ev Kredisi' veya satın alacağı konutu henüz belirlememiş olan müşterilerimiz için 'Ön Onaylı Ev Kredisi' gibi farklı ürünler geliştirdik. Bununla beraber değişen piyasa koşulları doğrultusunda ortaya çıkan ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yeni alanlarda kredilendirme alternatifleri oluşturuyoruz ve ürün geliştirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun örneği olarak kentsel dönüşüm kredilerimizi verebiliriz. Bu ürünümüz ile riskli alanlarda ya da riskli vapılarda ikamet eden mülk sahibi ve kiracılar devlet teşvikli faiz oranlarıyla kredi kullanabiliyor."


Sezen, kentsel dönüşüm sürecinde müşterilerinin ihtiyaç duyacağı finansmanı uygun koşullarda sağlamak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalayan ilk banka olduklarım belirtiyor. Güvenilir yapılar için verdikleri desteklerin tüm hızıyla devam ettiğini anlatan Sezen, "Müşterilerimize kredi kullanma sürecinde daha iyi destek olabilmek için oluşturduğumuz özel satış ekiplerimiz aracılığıyla riskli yapı raporu düzenlemekle yetkili kuruluşlar, müteahhit firmalar ve hak sahipleriyle irtibat kuruyor; kentsel dönüşüm kapsamında faaliyetlerimiz ve sunduğumuz olanaklar hakkında bilgilendirme sağlıyoruz" diyor.


Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ile İş Bankası arasında kentsel dönüşüm projelerinin finansmanında kullanılmak üzere 200 milyon Euro değerinde fon temini anlaşmasının imzalandığım hatırlatan Sezen, bu kaynağın AYB tarafından bireysel kullanıcıya sağlanmak üzere ve kentsel dönüşüm projeleri kapsamında verilen ilk ve tek kaynak olma özelliğini taşıdığına dikkat çekiyor. Sezen, "Bakanlık taralından hak sahiplerine sağlanan faiz desteğinin yanı sıra, yurtdışı finansman çalışmalarımızdan elde edilen fonlar sayesinde sağlanacak imkanlarla maliklerin kentsel dönüşüme katılımının arttırılması amaçlanıyor" diye ekliyor. Özetle Sezen, kentsel dönüşüm kredisi ürününe ilişkin yürütülen bu çalışmaların olumlu sonuçlara ulaştığım ve kullandırılan kredi limiti bazında İş Bankası'nı zirveye taşıdığım vurguluyor.


Sezen, son dönemde iç ve dış piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak sektördeki faiz oranlarında aşağı yönlü hareket yaşandığım söylüyor. Konut kredisi kullandırmalarına ilişkin olarak Merkez Bankası verilerine bakıldığında, 2014 yılı Ocak aymda aylık yüzde 0,89 olan ve yıl içerisinde yukarı yönlü seyreden faiz ortalamasının, 2014 yılı Ekim aymda yüzde 0,86 seviyelerine gerilediğinin görüldüğünü aktaran Sezen, "Kasım aymda piyasada oluşan faiz oranlarının ekim ayma paralel seyrettiği görülüyor. Önümüzdeki günlerde de gerek yurtiçi gerekse yurtdışmda ortaya çıkabilecek ekonomik ve siyasi gelişmelere bağlı olarak faiz oranlarının değişebileceği değerlendiriliyor" diyor. Sezen, Türkiye'de konut satışları incelendiğinde; 2013 Ekim ayıran sonu itibariyle toplam 938 bin 725 adet konut satışı yapıldığı, söz konusu rakamın 2014 yılırım aynı döneminde yüzde 1,3'lük bir azalışla 926 bin 932 adet olarak gerçekleştiğini belirtiyor. Düşüş eğilimine rağmen, aylık bazda bakıldığında 2014 Nisan ayından sonra sektörde hareketlenmenin olduğuna dikkat çeken Sezen, "Satışların yıl sonu itibari ile geçtiğimiz yıl gerçekleşen satış adetlerinin üzerinde gerçekleşeceği öngörülmektedir. Sonuç olarak, toplam satış trendine bakıldığında 2014 yılını verimli bir şekilde geride bırakabileceğimiz söylenebilecektir. Sektörde konut kredisi bakiyesi incelendiğinde ise; 2014 Ekim sonu itibariyle sektörün bir önceki yılsonuna göre yüzde 10,2 oranında büyüyerek yaklaşık 121 milyar 413 milyon TL büyüklüğe ulaştığı görülüyor ve bahse konu trendin aynı paralelde devam etmesi bekleniyor" diye konuşuyor.


Dünya Real Estate Dergisi 


Geri Dön