26 / 04 / 2024

İş bitirme tutanağı nedir?

İş bitirme tutanağı nedir?

Yapı denetim kuruluşunca, iş bitirme tutanağının ilgili idareye verilmesini müteakiben, ilgili idare tarafından yapı, ruhsat ve ekleri açısından kontrol edilerek iş bitirme tutanağı onaylanır. Peki, iş bitirme tutanağı nedir?



İş bitirme tutanağı nedir?

İnşaatın kısmen veya tamamen fen ve sanat kurallarına, ruhsata ve eklerine, ilgili standartlara, teknik şartnamelere ve diğer mevzuata uygun olarak tamamlandığını göstermek üzere yapı denetim kuruluşu tarafından tanzim ve ilgili idaresi tarafından tasdik edilen tutanak, iş bitirme tutanağı olarak tanımlanıyor.


İnşaatın tamamlanmasını müteakiben tanzim edilen iş bitirme tutanağı ilgili idarece incelenerek, on beş iş günü içinde onaylanır veya var ise eksikliklerinin neler olduğu belirtilerek, giderilmesinin gerektiği yazılı olarak bildirilir. Eksikliklerin giderilmesinden sonra verilen iş bitirme tutanağı iki iş günü içinde onaylanır.


Yapı denetim kuruluşunca, iş bitirme tutanağının ilgili idareye verilmesini müteakiben, ilgili idare tarafından yapı, ruhsat ve ekleri açısından kontrol edilerek en geç on beş iş günü içinde iş bitirme tutanağı onaylanır. Aksi takdirde, durum, ilgili idarece gerekçeli ve yazılı olarak yapı denetim kuruluşuna bildirilir.


Yapının ilgili mevzuata uygun şekilde kısmen veya tamamen bitirildiğine dair iş bitirme tutanağının tanzim edilmesi ve ilgili idarece bu tutanağın onaylanmasını müteakiben, söz konusu yapının inşaat alanı, yapı denetim kuruluşu ile birlikte, denetçi mimar ve mühendisleri ile kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elemanlarının sorumluluğu altında bulunan inşaat alanından minha edilir.


Yapı kullanma izni belgesi tanzim edilmesi safhasında, yapı denetim kuruluşu tarafından hazırlanan iş bitirme tutanağının ilgili idarece onaylanmış olması durumunda, yapı denetim kuruluşunun yapı kullanma izni belgesini ayrıca imzalaması şartı aranmaz, ancak kuruluş, yapı kullanma izni belgesinden doğan her türlü sorumluluğu kabul etmiş sayılır. Yapı kullanma izni belgesi tanzim edildiğinde ilgili idarece kuruluşa bilgi verilir.



İş bitirme tutanağı örneği..

FORM – 9

İŞ BİTİRME TUTANAĞI ÖRNEĞİ

İŞ BİTİRME TUTANAĞI

YİBF No: …………


İlgili İdare   :

Yapı Sahibi              :

Yapı Ruhsat Tarihi ve No              :

Yapının Adresi   :

Pafta/Ada/Parsel No              :

Yapı İnşaat Alanı (m²) ve Cinsi   :

Yapı Denetim Kuruluşunun Unvanı/İzin Belge No   :

DÜZENLEYENLER

YİBF’de Yer Alan Denetçi Mimar ve Mühendisler

Yapı Sahibi

Adı-Soyadı

Unvanı

İmza



Adı-Soyadı

İmza



Yapı Müteahhidi veya adına Şantiye Şefi

Adı-Soyadı

İmza

(Yapı Denetim Kuruluşu Adına)


ONAY (İlgili İdare)

BİNA MAHALLİNİ TETKİK EDEN TEKNİK GÖREVLİLER

Adı-Soyadı

Unvanı

İmza

Adı-Soyadı

Unvanı

İmza

Adı-Soyadı

Unvanı

İmza

BELGEYİ TETKİK EDEN YETKİLİLER

ONAYLAYAN

Adı-Soyadı

Unvanı

İmza

Adı-Soyadı

Unvanı

İmza

Adı-Soyadı

Unvanı

İmza


Yukarıda özellikleri belirlenen yapı …………….. tarihi itibariyle ……….. seviyede tamamlanmıştır.

İşbu tutanak ( ) nüsha olarak düzenlenmiştir. 


Yapı denetimi kanunu ceza hükümleri!




Geri Dön