26 / 04 / 2024

İş dünyası, ekonominin öncelikli gündem maddesi olmasını istiyor!

İş dünyası, ekonominin öncelikli gündem maddesi olmasını istiyor!

Seçim sonuçlarını değerlendiren iş dünyası, halkın istikrar istediğini ve ekonominin bir an önce öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini dile getirdi.



İş dünyası, ekonominin bir an önce öncelikli gündem maddesi olmasını istiyor.


Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 26’ncı dönem milletvekillerini belirlemek için gerçekleştirilen ve 16 siyasi partinin katıldığı seçimde, ülke genelinde kayıtlı 54 milyon 49 bin 851 seçmenden büyük bölümü sandık başına gitti. Bir önceki seçimde yüzde 40.9 oy alan Ak Parti, oylarını 8 puan artırarak tek başına iktidar oldu. Seçim sonuçlarını değerlendiren iş dünyası, halkın istikrar istediğini ve ekonominin bir an önce öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini dile getirdi. 


Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı:

Kaybedecek vaktimiz yok


Seçim sonuçları ülkemize hayırlı olsun. Seçmen AK Parti'ye tek başına hükümet etme ve birlik ve beraberliği yeniden tesis etme görevi vermiştir. Yapılan seçimde milletimiz, yüksek bir katılımla, iradesini, 4 partili bir Meclis’ten yana kullanmıştır. Bir an önce seçim sürecini geride bırakıp, hükümetin göreve başlamasını bekliyoruz.En kısa zamanda barış ve reform süreci öncelikli yeni bi döneme girmeliyiz. Bu dönemde birlik ve beraberlik içinde çalışmalıyız. Kaybedecek vaktimiz yok.”


İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar: 

Türkiye'nin önü açıldı


Milletimiz seçim sandığında tek parti yönetimi ve istikrar iradesini güçlü bir şekilde ortaya koyarak, Türkiye'nin geleceğine sahip çıktı.Seçmenin sandık aracılığıyla verdiği güçlü mesajla Türkiye'nin önü açılmıştır. Şimdi işe koyulup milletimizin ihtiyaçlarına cevap verme zamanı. Tarihi bir seçim oldu. Halkımız büyük bir çoğunlukla sandık başına gitmiş ve bu sayede milli irade yeni parlamentomuza yansımıştır. Parlamentoda temsil edilecek tüm partilerimizi kutlarım. Ayrıca genel seçimlerden güçlü bir hükümet kurmayı sağlayacak güçlü bir oy oranıyla çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin her bir üyesini ve yönetimini tebrik ediyorum. Ulusal ve uluslararası kamuoyu da görmüştür ki, Türkiye'de demokrasi bütün kurum ve kurallarıyla sağlıklı bir biçimde işlemektedir. Milletimize hayırlı olsun. 


İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: 

Seçimlerin ülkemiz ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum


Türkiye’de 1 Kasım seçimlerinin demokratik bir ortamda, huzur içinde yüksek katılım ve olgunlukla gerçekleştirilmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz. Seçmenimiz, oyları ile ekonomimiz adına çok önemli olan istikrarlı ve uzun vadeli tek partili bir iktidarı meclis aritmetiği içinde ortaya çıkarmıştır. Bu sonuç, uzun zamandır duraksamış olan ekonominin yeniden ana gündem maddesi haline gelmesi ve yapılması gereken yapısal reformlar açısından da önemli bir fırsat olacak. Seçimlerin ortaya çıkardığı bu tablonun ülkemiz, milletimiz, yeni meclisimiz ve akabinde kurulacak hükümetimiz için hayırlı olmasını diliyorum.


MÜSİAD Başkanı Nail Olpak:

Umut dolu bir dönemin başlangıcı


Bugün ülkemiz için yeni ve umut dolu bir dönemin daha başlangıcıdır. Ülkemizin kalkınması yolunda önemli bir dönüm noktası olacağına inandığımız bu 4 yıllık dönemde, Türkiye için büyük bir şans daha doğdu. 1 Kasım Seçimlerinin gayri resmi sonuçlarına göre, milletimiz, tercihini net bir şekilde tek parti iktidarı yönünde kullanmıştır. 5 aylık belirsiz dönem ve uzlaşmaz görüntü veren siyaset anlayışı, milletin nezdinde kabul görmemiştir. Milletimiz her zamanki sağduyusu ile "7 Haziran'ı unutmayın, kısır çekişmelerden uzaklaşın, somut vaatlerle istikrarlı bir hükümet kurulmalıdır" demiştir. Milletimizin, ülkemizin kalkınması yönünde gösterdiği tercihini, değerli buluyoruz. İş dünyasının önünün açılması, sosyal hayatta ve demokratik açılımlarda reformların devamı, daha hızlı ve adil işleyen bir hukuk devleti yolunda, birlikte üreteceğimiz sinerjinin tekrar yakalandığına inanıyoruz. Bu sonuçlar, aynı zamanda, mazlum milletlerin ülkemizden beklentileri bakımından da önemlidir. Özellikle Ortadoğu’da yaşanan sıkıntılar ile, kanlı teröre karşı mücadelede, daha etkin bir mücadelenin de yolunu açacaktır.


Seçim sonuçları, ülkemizdeki huzur, güven ve pozitif istikrar ortamının devam edeceğine olan inancımızı perçinlendi. Milletimiz sözünü söyledi. Bize düşen, Milli iradeye saygı göstermek. İstikrarın devamından büyük memnuniyet duyuyoruz.


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: 

İhracat odaklı büyüme gündeme alınmalı


Halkımızın karşılıklı anlayış ve birlik duygusu içinde sandıklara gitti.1 Kasım seçimlerinin ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını dilerim. Seçimlerin sonucunda yine tek partinin iktidara geldi. Vatandaşlarımız hür iradelerini ortaya koyarak, demokrasinin gerektirdiği şekilde bugün oylarını kullandılar. Sandıktan çıkan sonuçlar, halkımızın takdiridir. Artık, seçim atmosferini bir an önce geride bırakarak Türkiye’nin geleceğini düşünmek zorundayız. Türkiye 13 senedir tek parti hükümetinin getirdiği istikrar sayesinde ekonomide çok önemli atılımlara imza attı. Şimdi yakaladığımız bu kazanımları daha ileriye götürme zamanın geldiğine inanıyoruz. Sadece ekonomide değil, tüm alanlarda yeni reformlara ihtiyaç var. İhracatçılar ve sanayiciler olarak en büyük beklentimiz; yeni hükümetin; inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmayı merkeze alan, eğitimi öne çıkaran, yüksek katma değer odaklı, bilgi ve teknoloji rekabetine göre kurgulanmış ihracat odaklı bir büyüme modelini gündemine almasıdır.


DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan:  

Sonuçlar manidar


Öncelikle seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Hatırlanacağı üzere, 7 Haziran seçimlerinde tek başına bir iktidar oluşamamış, çıkan tablo gereği her bir partinin hükümetin parçası olma imkanı varken bu değerlendirilememiş ve hükümet kurulamamıştı. Halkımız bu süreçte yaşananların ardından 1 Kasım seçimlerinde siyasi istikrarın sağlanması yönünde tercihini kullandı ve AK partinin tekrar tek başına iktidar olmasının önünü açtı. Ülkemizin içinde bulunduğu bu zor coğrafyada, birçok ülkede istikrarsızlık ve belirsizlikler yaşanırken, halkımızın ülkemizde herhangi bir belirsizliğe müsaade etmeyecek şekilde bir irade oluşturması oldukça manidardır. Bundan sonra, 2019 yılına kadar ülkemizin önündeki siyasi belirsizliklerin kalkmasıyla beraber var gücümüzle ülke hedeflerine doğru ilerlememiz gerektiği ortadır. Seçimsiz geçecek dört yıllık dönemde bahse konu olan ekonomik reformların devam edeceğine ve ülkemizin uzun vadeli hedeflerine yürüyeceğine inanıyoruz. İş dünyası olarak güven ve istikrarın devam edeceğini görmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz. 1 Kasım seçimlerinin sonuçları hepimiz için hayırlı, uğurlu olsun.


ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca: 

Halk güven ve istikrarı seçti


Öncelikle katılım oranı ve huzur ortamında geçen bir seçimin mutluluğunu yaşamakta olduğumuzu belirtmek isteriz. Tarihi bir seçim olarak Demokrasi tarihimizde yer bulacak olan 1 Kasım 2015 seçimlerinde halkımız huzur, istikrar ve güven ortamının tesisi için, tek parti iktidarını tercih etmiştir. Önümüzdeki dönemde AK Parti'nin sorumluluğu bu vesileyle artmıştır. Sonuçların ülkemiz ve milletimize hayırlı olmasını temenni ettiğimizi belirtiriz.


İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Mustafa Şenocak: 

Yatırımlar yeniden hızlanacak


Araştırma şirketlerinin anketlerine göre sonuçlar sürpriz oldu diyebiliriz. Ancak ekonomi için istikrar çok önemli. Türkiye'nin önümüzdeki 4 yıl için atağa kalkacağına ve yeni süreçte yatırım ortamının daha da iyileşeceğine inanıyorum. Yeni hükümet, yatırım ortamının iyileştirilmesi için adımlar atacaktır. Daha popülist söylemler yerine daha ciddi politikalar geliştirilecektir. Bu sürecin ardından yatırımlar yeniden hız kazanacaktır. 


Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat:

Halk koalisyona sıcak bakmadı


Halk koalisyona sıcak bakmadı diyebiliriz. 14 yıldır alışkın olduğu tek başına iktidarın Türkiye'nin ekonomisi, geleceği ve güvenliği için daha iyi olacağını düşündü. Ak Parti'ye verilmeyen oylar geri döndü. Çünkü koalisyon sürecinin sonuçlarını son 4-5 ayda yaşadı. Cumhuriyet tarihinde tek başına hükümetlerin daha başarılı olduğu bir gerçek var. ben uzlaşmacı bir mesajla, tüm Türkiye'yi kucaklayan Ak Parti'nin tek başına iktidarla yönünü ve işini baştan ekonomiye yöneltirse çok daha hızlı bir ekonomik toparlanmanın olacağını düşünüyorum. Ben sonuçların Türkiye'nin iyi olacağını düşünüyorum. Türkiye son iki yılda 4 seçim yaparak çok yoruldu, artık Türk sanayicisi önünü görmeli. 


İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi:

Eylem planının hayata geçmesini bekliyoruz


Halkımız 5 ay aranın ardından tek partili bir güçlü bir hükümet ve istikrar istediğini gösterdi. Güçlü bir hükümetin reformlarla ekonomide büyük işler yapabileceğini düşünüyoruz. Daha önce hazırlanan bin 350 maddelik eylem planının hayata geçirilmesini bekliyoruz. Türkiye için bu seçimleri bir şans olarak değerlendiriyoruz. Ekonomik açıdan baktığımızda Türkiye son 1 yılını seçimlerle harcadı. Şimdi tam anlamıyla kısır tartışmalardan sıyrılıp, işe güce odaklanmamız gerekiyor. Kutuplaşmanın, gerginliğin faturasını toplumun tüm kesimleri ödüyor. Bu nedenle kurulacak AK Parti hükümetinin çözüm odaklı yaklaşımlarla tansiyonu düşürmesini bekliyorum.


Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin: 

İşe güce odaklanmamız gerekiyor


AK Parti bu seçimlerde hükümeti kurma çoğunluğunu yeniden elde ederek önemli bir siyasal başarıya imza attı. Siyasal tartışmaları sonlandırıp işe güce odaklanmamız gerekiyor. Küresel piyasalardaki gelişmeler ve içerideki siyasi belirsizlik nedeniyle 2015 ekonomide kayıp bir yıl oldu.

Zaman kaybetmeden istikrarı sağlayan, ekonominin önünü açan üreticiyi destekleyen iç ve dış politikaların hayata geçirilmesini bekliyoruz.


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkani Ömer Faruk Çelik:


Halk böyle bir dönem ihtiyaç var dedi


Türk halkı her seçimde bir mesaj veriyor ve mesajlar da genel de doğru çıkıyor. Burada da '7 Haziran sürecini unutmayın. Hepiniz alacağınız dersleri alın ama bir  istikrar olacaksa bir hükümet kurulacaksa bir gelecek olacaksa böyle bir döneme ihtiyaç var' dedi ve bu sonucu çıkardı. Ekonomi için, siyasi istikrar, dış politika için böyle bir mesaj verdi. Herşey için mesaj verdi ama 7 Haziran'ı da unutmayın dedi. Istikrar yeni düzen yeni bir Türkiye inşaası için tek başına iktidar da her zaman iyidir. 


Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkani Sami Kariyo:

Yeniden büyük projelere start verilmesini bekliyoruz


Memleketimiz seçimini yapmıştır. Ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Biz iş adamları olarak ülktenin birinci gündeminin yeniden ekonomi olmasını arzu ediyoruz. Ülkemizin büyük projelere yeniden start vermesi en büyük dileğimizdir. Bunun içinde elimizdeki en önemli enstrüman marka ekonomisidir. Marka ekonomisi ve markalı ihracat ülkemizin rekabetçiliğindeki en belirleyici unsur olacaktır. BMD olarak bizler ülkemizin ileri sıçrayışında tüm gücümüzle yer alacağız. 

 

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu:

Önümüzdeki 4 yıl iş dünyası için çok önemli


Halk yaklaşık 4 aydır yaşanan  kargaşa ortamını en kolay nasıl çözebileceğini değerlendirdi ve tekrar tek başına bir hükümetin gelmiş olması, önümüzdeki 4 yıllık süreç bizim için önemli.  İş dünyası için çok önemli. Son iki senede dört seçime gittik. Artık önümüzdeki dört sene seçim olmayacak. Bunun her açıdan iyi değerlendirilmesi lazım. Ekonomik, sosyal gelişim açısından ve bölgede yaşanan olumsuzluklara karşı tek başına bir iktidarı göreceğiz.  Lojistik sektörü açısından değerlendiğimizde de zaten devam eden projelerimiz vardı.  Özellikle bölge ülkelerele yaşadığımız sıkıntılar vardı. Bunlara çözüm bulabileceğimizi düşünüyoruz. 


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay:

Yeniden kalkınma hedeflerine odaklanmalıyız


Milletimiz demokratik iradesini ortaya koymuştur. Artık hepimiz için birinci gündem maddesi ekonomi olmalı ve milletçe yeniden kalkınma hedeflerimize odaklanmalıyız. Hükümet programı ve 2016 yılı bütçesinin de ekonomiye yeniden canlılık getirecek şekilde hızla hazırlanmalı. Halkımızın demokratik tercihleriyle şekillenen bu yeni dönemde kurulacak hükümetimizin ekonomideki önceliği, tüketici güveninin yeniden sağlanması ile birlikte iç talebin ve ihracatın hareketlenmesini destekleyecek adımların atılması olmalıdır. TL ve döviz kuru politikalarının öngürülebilirliğe ve istikrara kavuşturulmasının yanı sıra, piyasalardaki ödeme tıkanıklığını ve vade uzamalarını aşmak için likidite imkânlarının bir süreliğine de olsa arttırılması konusunda Merkez Bankası çalışma yapmalı. İhracatın yeniden çıkışa geçmesi adına hedef pazarlara yönelik özel desteklerin yolu açılmalı ve yabancı sermaye yatırımlarının da yeniden özendirilmesi için teşvikler gözden geçirilmelidir.”


Dünya


Geri Dön