20 / 04 / 2024

İş güvenliği eğitimleri artıyor!

İş güvenliği eğitimleri artıyor!

İş Güvenliği Uzmanı Sebahattin Güneş, Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yönetmelikle iş güvenliği eğitimlerine daha fazla zaman ayrılacağını söyledi.




İzmir'in Aliağa İlçesi'nde sanayi kuruluşlarının sayısındaki artışa bağlı olarak iş kazalarının da sıklıkla yaşandığını belirten İş Güvenliği Uzmanı Sebahattin Güneş, Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yönetmelikle iş güvenliği eğitimlerine daha fazla zaman ayrılacağını söyledi.


Makina Mühendisleri Odası (MMO) Genel Merkezi'nin hazırladığı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Raporu'na göre, Türkiye'nin çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa'da ilk sırada yer aldığını ifade eden İş Güvenliği Uzmanı Sebahattin Güneş, dünyada her yıl ortalama 2 milyon 300 bin insanın iş kazasıyla hayatını kaybettiğini, Türkiye'nin üçüncü basamakta yer aldığını söyledi. İş kazalarının önüne geçilmesi için bazı mevzuatların değişmesi gerektiğine dikkat çeken Güneş, "İşverene bağlı olarak çalıştığımız için bağımsız bir denetim yapamıyoruz. Yaptığımız denetimlerin bağımsız olması lazım. Bunun için işverenin bize ödediği ücreti devlete ödemesi, bizim ise devlete bağlı olmamız gerekiyor. İş güvenliğini sağlamaya yönelik yaptırımları işverene sunacak olan iş güvenliği uzmanı ancak, bunları uygulayacak olanlar işverenlerdir" dedi.




Özellikle Aliağa gibi sanayi bölgelerinde sıklıkla iş kazalarının yaşandığını belirten Güneş, "Aliağa tehlikeli sektörlerin olduğu bir yer. İş kazalarını sıklıkla duyuyoruz. Kurumsallaşmış firmalar bu işe ve işçi güvenliğine saygı duyuyor, tüm gerekli önlemleri almayı istiyorlar. Bunların dışında birçok firma da iş güvenliği gerekliliklerini sadece kağıt üzerinde, prosedür olarak yapmış olmak için yapıyorlar. Yasal olarak zorunlu olduğundan ve ceza ödememek için firmalar bu hizmeti alıyor" diye konuştu. 


Ocak ayı itibariyle 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki ve Sorumlulukları hakkındaki yönetmelikte çalışma süreleriyle ilgili bazı değişikliklerin olacağını bildiren Güneş, "Çok tehlikeli sınıfta yer alan firmalardaki bir işçi için, verdiğimiz eğitimin süresi oldukça sınırlı. Ocak 2016 tarihinden itibaren bu süre uzatılacak. Çalışma şeklimiz değişecek ve firmalarda geçireceğimiz vakit daha fazla olacak. Bu da piyasada birçok şeyin değişmesine sebep olacak" dedi.


Hürriyet 




Geri Dön