28 / 03 / 2024

İş GYO Genel Müdürü: Fiyatlarda bir balon yok

İş GYO Genel Müdürü: Fiyatlarda bir balon yok

İş GYO Genel Müdürü Tanes, "Gayrimenkul sektöründe fiyat anlamında bir balon yok. Arz açısından bakıldığındaysa bütün olarak balon olduğunu söyleyemeyiz, veriler de bunu gösteriyor" dedi



İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, alternatif getiri araçlarının getirisinin düşmesi ve gayrimenkuldeki ihtiyaçların ön plana çıkmasıyla gayrimenkul yatırımlarının arttığını belirterek, "Dolayısıyla fiyat anlamında bir balon yok. Arz açısından bakıldığında ise bütün olarak balon olduğunu söyleyemeyiz, veriler de bunu gösteriyor" dedi.


Tanes, İş GYO’nun İstanbul Kartal’da 313 bin 500 metrekare inşaat alanı üzerinde, üçü konut, ikisi ofis üniteleri olmak üzere toplam beş blok ve butik bir alışveriş merkezinden oluşan Manzara Adalar projesinin basın toplantısında konuştu.


Projenin toplam yatırım değerinin yaklaşık 300 milyon dolar olduğunu kaydeden Tanes, konut kısmından 750 milyon TL hasılat beklediklerini açıkladı.


Manzara Adalar projesinde 975 adet ve stüdyo daireden 5+1’e kadar değişen konut tipleri, ofis ve ticari nitelikli alanlardan oluşan farklı seçenekler bulunduğunu belirten Tanes, "Sahil şeridine arabayla yaklaşık 5 dakika, yürüyerek ise 17 dakika mesafede bulunan Manzara Adalar, İş GYO’nun prestijli projeleri arasında yerini alıyor. Projede, dünyanın tanınmış mimarlık firması Perkins Eastman, özgün tasarımıyla konfor, güven ve ferahlığı buluşturuyor. Manzara Adalar, lokasyonu itibarıyla arz ettiği yüksek yatırım değerinin yanı sıra İstanbul’un kalbinde huzurlu bir hayatın kapılarını açıyor" diye konuştu.


Projenin, kapalı/açık yüzme havuzu, açık çocuk havuzu, fitness center, SPA alanı, hobi odaları, çocuk kulübü ve çok amaçlı spor kompleksiyle dingin ve keyifli bir yaşam sunduğunu dile getiren Tanes, yansıma havuzları ve yürüyüş parkurlarıyla yaşamı zevke dönüştüreceğini ifade etti.


Tanes, yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik sosyal tesis alanının yanı sıra 7/24 özel güvenliği, kapalı otopark alanı, her daire için ayrılmış yaklaşık 3 metrekarelik depo alanı, tüm dairelerde 24 saat kesintisiz enerji ve bir bölümü güneş enerjisinden faydalanılarak karşılanacak ortak alan aydınlatmalarıyla aidat tasarrufu gibi özellikleriyle de keyifli ve güvenli bir hayat vadettiğini vurguladı.


Projenin, D-100 karayoluna 4 dakika, Boğaziçi Köprüsü’ne 22 dakika, FSM Köprüsü’ne 25 dakika mesafedeki proje aynı zamanda ilçedeki hastane, adliye, tren istasyonu ve metro durağı gibi kritik noktalara da yakın olduğunu belirten Tanes, Sabiha Gökçen havalimanına ise sadece 19 km mesafede bulunduğunu ve proje yakınlarında beş üniversitenin yer alacağını söyledi.


Şehir hayatının kalbinde huzur vadeden, Manzara Adalar projesini gururla sunmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Tanes, şunları kaydetti:


"Projemizin yer aldığı Kartal ilçesi, 3. köprünün yanı sıra metro projesiyle son dönemlerde öne çıkan bir bölge olmuştur. Marmaray’ın tamamlanmasıyla bölge, Avrupa yakasıyla daha entegre hale gelmiştir. Kartal, İstanbul genelinde yatırım yapılabilecek, gelecek vaadeden ilçeler arasında gösterilmektedir. Ayrıca Avrupa’nın en büyük Adliye Sarayı’nında Kartal ilçe sınırları içinde olması, bölgeyi cazip kılan etkenlerden biridir. Yaklaşık 3,5 milyon metrekarelik alanı kapsayan Kartal kentsel dönüşüm projesi ilçedeki beklentileri artırmıştır.


İş GYO olarak gerçekleştirdiğimiz bütün projelerimiz, bölgelerin sosyal ve fiziksel çehresini değiştiren yatırımlarımız, sadece projelerimizin merkezinde oturanlara değil, civar bölgelerde yaşayanlara da sosyal ve kültürel yönden hizmet vermektedir. Ülkemizdekiler kadar dünyada gerçekleşen önemli kentsel dönüşümleri de takip ederek bunlardan pay çıkarmayı kendimize görev edinmiş bulunuyoruz. Bu nedenle İş GYO hep değişimin mimarı olmuştur ve olmaya devam edecektir."


 


- "İnşaat halinde olan yaklaşık 600 milyon dolar değerinde projemiz var"


 


Turgay Tanes, 2014 yılının ülke açısından oldukça çalkantılı bir dönem olduğunu belirterek, buna karşın şirketin aldığı pozisyonun kuvvetli olduğunu ve ciddi projeleri yönetmeye devam ettiklerini söyledi.


Şu anda İş GYO'nun inşaat halinde olan toplamda yaklaşık 600 milyon dolar değerinde projeleri bulunduğunu aktaran Tanes, gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi verdi.


Tanes, 2015 yılı sonu itibariyle Ege Perla projesini de alışveriş merkeziyle birlikte açacaklarını belirterek, İstanbul Finans Merkezi'de bulunan projelerinin de bakanlık onayının alındığını, şu anda ruhsat çalışmalarının devam ettiği ve 2015 yılı içinde buradaki projelerini başlatacaklarını söyledi.


İş GYO'nun düzenli temettü dağıtan, son 7 yıldır sürekli nakit temettü veren ve bu politikasını sürdürmeyi hedefleyen bir şirket olduğunu vurgulayan Tanes, özellikle dolaşımdaki hisselerinin yarıya yakınının yabancı yatırımcının elinde olduğunu kaydetti.


 


- "Balon kavramı Türkiye'de çok yanlış anlaşılıyor"


 


Turgay Tanes, gayrimenkul sektörünün dalgalanmalardan çabuk etkilendiğini dile getirerek, sektörün yıllar içinde gerçekleşen krizlerden nasıl etkilendiğine dair örnekler verdi.


Son dönemlerde "balon" iddiaları gibi birtakım olumsuz düşünceler olduğuna işaret eden Tanes, şöyle devam etti:


"Bir balon olmadığı çok açık. Balon kavramı Türkiye'de çok yanlış anlaşılıyor. Balondan bahseden bir kısım insan arzdaki veya stoklardaki fazlalığı kastediyor. Oysa ki literatürde balon, fiyatların sürekli gerekçesiz olarak ileriye doğru artmasıdır. Özellikle İstanbul başta olmak üzere gayrimenkul fiyatlarına baktığınızda veya enflasyondan arındırdığınızda, spekülatif ve sebepsiz yükselmeler olmadığını ancak bazı bölgelerde makul düzeyde iyi getiriler sağlayacak şekilde büyümeler olduğunu görüyoruz.


1950'li 1960'lı dönemlerden 2000'lerin ortasına kadar yüksek faiz kur spekülasyonu, sair yatırım araçlarının cazibesi nedeniyle konut alımlarının, değişimlerinin ertelenmiş olmasından da kaynaklandı. Çok büyük ertelenmiş konut talebi vardı. Ne zaman ki alternatif getiri araçlarının getirisi düştü ve gayrimenkuldeki ihtiyaçlar ön plana çıktı, o günden sonra özellikle başta konut olmak üzere gayrimenkul yatırımları arttı. Dolayısıyla fiyat anlamında bir balon yok ancak bölgesel olarak spesifik yüksek fiyatlar olabilir."


Arz açısından bakıldığında ise ihtiyaçtan fazla konut yapılması durumunda bir arz fazlasından söz edilebileceğini belirten Tanes, Türkiye'de devamlı bir konut ihtiyacı olduğunu söyledi.


İhtiyaç duyulan konut segmentiyle üretilen konut segmenti arasında fiyat açısından kısmi uyumsuzluk olabileceğine dikkati çeken Tanes, "Düşük metrekare veya fiyatındaki konutları almaya hazır ve bunlara ihtiyaç duyan bir kesim var. Maliyetler nedeniyle bu kesimlerin ihtiyacı tamamen karşılanamayabiliyor. Bu gelecek dönemde hem büyüme hem kişi başı gelirlerin artması hem de konut kredisi faiz oranlarının geçtiğimiz yıldaki oranlara inmesiyle o talebin bir kısmı karşılanabilir. Yani bütün olarak balon olduğunu söyleyemeyiz, veriler de bunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.


Tanes, Avrupalı yatırımcı açısından Türkiye'nin cazibesini gayrimenkul sektörü ve diğer sektörlerde de koruduğunu belirterek, özellikle gayrimenkulde yabancıya satışın artmasıyla doğrudan net kalıcı döviz geliri elde edildiğini söyledi.


Gelecek 3 yıl gayrimenkul sektörünün gündemini kentsel dönüşüm projelerinin oluşturacağını aktaran Tanes, bu kapsamda İstanbul'un her iki yakasında da ciddi çalışmalar yapıldığını anlattı. Tanes, bu anlamda Manzara Adalar projelerinin, önemli olduğunu dile getirdi.


Ayrıca, gelecek günlerde İş GYO ve Nef'in yaptığı iş birliği kapsamında Topkapı'da yeni bir projenin hayata geçirileceği bilgisini veren Tanes, "Bu konut projesinin ocak 2015'te lansmanını yapacağız. Bu ortaklık proje bazlı değil, uzun vadeli bir iş birliği olması dolayısıyla sektörde bir ilk olacak" diye konuştu.


AA




Geri Dön