19 / 04 / 2024

İş GYO, kira gelirini 61 milyon dolara yükseltti!

İş GYO, kira gelirini 61 milyon dolara yükseltti!

İş GYO portföyüne eklediği iki otel ve bir ofis ile güçlenmeye devam ediyor. 2010 yılında satın alınan üç gayrimenkulün toplam kira gelirlerine etkisi yüzde 10’u buluyor.



İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 2010 yılında portföyüne üç büyük gayrimenkul daha dahil etti. İstanbul-Taksim bölgesindeki proje ile bölgenin mimarisine uyumlu ve modern bir yapı kazandırılmasına katkıda bulunan İş GYO ayrıca, Nevşehir-Ürgüp bölgesinde Lykia Lodge Kapadokya Oteli, Antalya-Göynük’te ise Magic Life Der Club Kemer Oteli ile de turizm sektöründeki ağırlığını artırıyor. Üç projenin İŞ GYO’nun kira gelirlerine toplam etkisinin ise yaklaşık yüzde 10 olduğu belirtiliyor.

Taksim’de 8,8 milyon ABD doları bedel ile satın alınan 8 katlı betonarme binanın yıkılıp yeni bir ofis binası yapılması planlanıyor. Bina Taksim Meydan’da Beyoğlu Cumhuriyet Caddesi ile Lamartin Caddesi'nin kesiştiği köşede yer alıyor. Toplam 578 metrekare arsa alanı üzerinde, arsa dahil 15 milyon ABD doları maliyetle gerçekleştirilmesi planlanan projeden yıllık yaklaşık 1,5 milyon ABD doları kira geliri elde edilmesi hedefleniyor.

Portföydeki diğer yatırım ise Nevşehir ili Kapadokya bölgesinde 28.827 m2 yüzölçümlü arsa üzerinde yer alıyor. Toplam 9,8 milyon ABD doları bedel ile satın alınan dört yıldızlı Lykia Lodge Kapadokya Otel ve aynı mevkide yer alan 11.409 m2 yüzölçümlü arsa niteliğindeki gayrimenkul İş GYO tarafından 12 yıl süre ile Silkar Turizm ve Yatırım İşletmeleri A.Ş.’ye kiraya verilmiş bulunuyor. Bu süre boyunca elde edilmesi planlanan kira geliri ise toplam 12,1 milyon ABD doları.

İş GYO’nun 2010 alımları içerisinde yer alan üçüncü gayrimenkul ise Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Magic Life Der Club Kemer Oteli. Alım fiyatı yaklaşık 25 milyon ABD doları olarak gerçekleşen otel, mevcut durumda işletmesini sürdürmekte olan Magic Life şirketine kiralanmış bulunuyor. Bu gayrimenkulden de yıllık 2,5 milyon ABD doları civarında kira geliri elde edilmesi bekleniyor.

Yüksek ve sabit kira geliri sağlayacak projeler üzerinde çalıştıklarını ve bu konuda son derece seçici davrandıklarını ifade eden İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “Geleceğin yaşam alanlarını yaratan İş GYO, kuruluş yıllarında toplam 4 milyon ABD doları olan kira gelirini bugün itibarıyla yan gelirler de dahil edildiğinde 61 milyon ABD dolarına çıkarmıştır. Gayrimenkul değerlememize göre portföyümüzde yer alan 19 gayrimenkulün toplam portföy değeri ise yaklaşık 1,2 milyar TL’dir. Değişimin mimarı olarak çağdaş kent ve toplumlara yakışır mekanlar oluşturma ve istikrarlı büyümeye katkıda bulunma vizyonunu tüm paydaşlarına aktarmayı hedefleyen İş GYO geçmiş yıllarda da olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da düzenli olarak kira gelirlerini artırmaya devam edecektir.” diyor.

Basında yer alan diğer haberler:

İş GYO 5 yılda 100 milyon dolar kira geliri sağlayacak

Gayrimenkul portföyündeki dağılımı ofis ve AVM’ye ilave olarak turizme de çeviren İŞ GYO, yıl içinde iki otelin ve bir ofis merkezini satın alırken Tuzla’daki arsalara da ticaret merkezi ve konut yaptırıyor

Uzun bir araştırma döneminden sonra yılı yeni ofis ve otel yatırımları  ile kapatmaya hazı rlanan İş GYO, 61 milyon dolara yükselttiği kira gelirini gelecek 5 yıl içinde 100 milyon dolara çıkarm ayı hedefliyor. Tuzla’da gerçekleştireceği IT merkezi, konut ve karma projelerde tam anlamıyla netlik kazanmadıklarını belirten İş GYO, bu gayrimenkullerden elde edeceği gelirleri  ise he saba dahil etmiyor.

Ekonomik kriz zamanlarında akılcı davranarak yatırımlar konusunda farklı politikalar izlediklerini dile  getiren İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, yumurtal arı fa rklı  sepetlerde  toplam ak için yatırım kanallarını  dağıttıklarını söyledi. Gayrimenkul portföylerindeki yüzde 60’ları bulan ofis ağırlığının b irazını turizme kaydırmak için böyle  bir alım yaptıklarını bel irten Tanes, “ 2008 yılından itibaren kurum olarak biraz araştırmalara ağırlık verdik. Kriz dolayısıyla bazı firmalar gayrimenkullerini elden çıkararak kendi işine ağırlık vermek istedikleri için uygun fiyata satış yapıyorlardı. Birde buna Türkiye’nin turizm alanında yaşadığı gelişmeleri değerlendirdik. Nevşehir-Ürgüp bölgesinde Lykia Lodge Kapadokya Oteli, Antalya-Göynük’te ise Magic Life Der Club Kemer Oteli ’ni satın aldık. Ayrıca İstanbul Taksim’de ofis binası yapacağımız bir bina satın aldık. Üç proje ye 40 milyon dolar ödeme yaptık. Yıllık 4 milyon dolar kira geliri hedefliyoruz” dedi.

Kira geliri olan ve bitmiş projeleri satın almayı tercik ettiklerini belirten Tanes, bunun yatırımcılar açısından da cazip olduğunu belirterek Türkiye ve Avrupa’da turizm ağırlıklı alımlara devam edeceklerini belirtti.  

Tuzla’ya 2 arsada 3 yatırım
Bu yatırımlara ek olarak Tuzla’da daha önce ve satın aldığımız iki arsanın üzerine İş Bankası ile kira anlaşması yaptığımız bir IT merkezi binası yapacağız. Gelecek son baharda inşaatına başlayacak ve 2013 sonbaharda teslim edeceğiz. Bu arsanın yanındaki parsele ise ne yapacağımıza daha karar vermedik. Bunlara ek olarak yine aynı lokasyonda bir konut projesi gerçekleştireceğiz” dedi.

Yüksek ve sabit kira geliri sağlayacak projeler üzerinde çalıştıklarını ve bu konuda son derece seçici davrandıklarını ifade eden İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “Geleceğin yaşam alanlarını yaratan İş GYO, kuruluş yıllarında toplam 4 milyon doları olan kira gelirini bugün itibarıyla yan gelirler de dahil edildiğinde 61 milyon dolara çıkar dı. Gayrimenkul değerlememize göre portföyümüzde yer alan 19 gayrimenkulün toplam portföy değeri ise yaklaşık 1 .2 milyar TL. İş GYO geçmiş yıllarda da olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da düzenli olarak kira gelirlerini artırmaya devam edecek . Bunlara ek olarak İzmir’de de sahip olduğu yatırımları kısa sürede tamamlayacak” diy e konuştu. 

Taksim’e modern ofis binası
Taksim’de 8 .8 milyon ABD doları bedel ile satın alınan 8 katlı betonarme binanın yıkılıp yeni bir ofis binası yapılması planlanıyor. Bina Taksim Meydan’da Beyoğlu Cumhuriyet Caddesi ile Lamartin Caddesi'nin kesiştiği köşede yer alıyor. Toplam 578 metrekare arsa alanı üzerinde, arsa dahil 15 milyon ABD doları maliyetle gerçekleştirilmesi planlanan projeden yıllık yaklaşık 1 .5 milyon ABD doları kira geliri elde edilmesi hedefleniyor.

Turistler Kapadokya’ya ilgi gösteriyor
Nevşehir Kapadokya ’daki 28  bin 827 m etrekare yüzöl çümlü arsa üzerinde yer alıyor. Toplam 9 .8 milyon dolar a satın alınan dört yıldızlı Lykia Lodge Kapadokya Otel ve aynı mevkide yer alan 11 bin 409 m etrekare yüzölçümlü arsa niteliğindeki gayrimenkul İş GYO tarafından 12 yıl süre ile Silkar Turizm ve Yatırım İşletmeleri A.Ş.’ye kiraya veril di. Bu süre boyunca elde edilmesi planlanan kira geliri ise toplam 12 .1 milyon  dolar.

Dört otelden birisini aldı
İş GYO’nun 2010 alımları içerisinde yer alan üçüncü gayrimenkul ise Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Magic Life Der Club Kemer Oteli  oldu. Eski sahibi tarafından satışa çıkarılan dört otelden sadece birisini alan İş GYO,  25 milyon ABD dolar ödedi. Otel, mevcut durumda işletmesini sürdürmekte olan Magic Life şirketine kiralan dı. Bu gayrimenkulden de yıllık 2 .5 milyon  dolar civarında kira geliri elde edilmesi bekleniyor.


Geri Dön