23 / 04 / 2024

İş ve Alarko GYO'nun bilançosu iyi

İş ve Alarko GYO'nun bilançosu iyi

2008 bilançosunu açıklayan yedi GYO şirketine bakıldığında Alarko ve İş GYO dikkat çekiyor.




Kurlardaki yukarı hareketin, net döviz pozisyonu taşıyan Alarko GYO'nun performansını olumlu etkilediği görülüyor. Kurlardaki hareketin proje riski de olan Yapı Kredi Koray'ı olumsuz etkilediği ifade ediliyor.

2008'in özellikle son çeyreği, krizin Türkiye'de de derinden hissedildiği bir dönem oldu. Krizin etkileri, 2009'un ilk iki ayında da kendini hissettiriyor. Ocak ayı verileri, sanayi üretiminde ve kapasite kullanım oranlarında çok ciddi gerilemeleri beraberinde getiriyor. Ekonomistler, makro ekonomik göstergelerdeki tahminleri daha da olumsuza çekiyor. İşte böyle bir dönemde 2008 yıl sonu bilançoları da gelmeye başladı. GYO sektöründe yer alan şirketlerden ise geçen haftaya kadar yedi şirket bilançosunu İMKB'ye gönderdi. 2007 yılında yedi şirketten sadece Y&Y GYO zarardayken, 2008'de Y&Y GYO'nun yanında Yapı Kredi Koray'ın da zarar açıkladığı görülüyor. Portföyünde yüksek kira getirili ofis binasının ağırlığı fazla olan İş GYO, 2007'de olduğu gibi 2008'de de yüksek kâr açıkladı. Bunun yanında 2007'de 3.1 milyon lira olan kârını 2008'de 25.8 milyon lira seviyesine çıkaran Alarko GYO da dikkat çekici bir performans sergilemiş durumda.

Döviz pozisyonu

2008'in Eylül sonundan itibaren etkisini hissetiren kriz nedeniyle döviz hareketleri de dikkat çekici boyutlara ulaştı. Geçen hafta Merkez Bankası'nın müdahalesi öncesinde dolar kurunun tarihi zirve olan 1.82'lere çıktığı görüldü. Bu rakam, 2001 krizindeki seviyenin de üzerinde.

Kurlardaki bu hareket şirketlerin yabancı net para pozisyonunu da önemli hale getiriyor. Krize, proje riski düşük giren Alarko GYO'nun kârındaki artışla 109.3 milyon liralık net döviz pozisyonun da etkisi olduğu ifade ediliyor. Yüksek proje riski taşıyan Yapı Kredi Koray'ın zararında ise 47.9 milyon liralık eksi net döviz pozisyonunun da etkisinin olduğunu söylemek mümkün.

Okhan Şentürk/Ekonomist


Geri Dön