18 / 04 / 2024

İş ve inşaat makineleri leasingde yeniden lider!

İş ve inşaat makineleri leasingde yeniden lider!

Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, "İş ve inşaat makineleri grubunu değerlendirdiğimizde geçtiğimiz dönemlerde 'sat ve geri kirala'nın hızlı yükselişi ile kaptırdığı liderlik koltuğunu tekrar aldığını görüyoruz" dedi.



Yılın ilk yarısında leasing sektöründe 3 milyar dolar tutarında işlem hacmi gerçekleştirildiğine işaret eden Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, "İş ve inşaat makineleri grubunu değerlendirdiğimizde geçtiğimiz dönemlerde 'sat ve geri kirala'nın hızlı yükselişi ile kaptırdığı liderlik koltuğunu tekrar aldığını ve yüzde 25'e yakın pazar payı ile leasing sektöründe en çok işlem yapılan ürün grubu olduğunu görüyoruz" bilgisini verdi. 


Aynı zamanda iş ve inşaat makineleri, geçtiğimiz sene ile karşılaştırıldığında işlem hacmini en çok artıran ürün grubu olduğunu belirten Ünal Gökmen, "Garanti Leasing özelinde baktığımızda sektör ortalamasının üzerinde ve en çok finansman sağladığımız ürün grubu iş ve inşaat makineleri" diye konuştu. 


Temmuz ayının, Şeker Bayramı ve ardından yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sebebiyle son 5 yılın en düşük işlem hacminin gerçekleştiği aylardan biri olduğuna işaret eden Gökmen, "2016 yılına baktığımızda ilk 4 aylık sürecin oldukça iyi tamamlandığını, mayıs ve haziran ayında düşmeye başlayan işlem hacminin, temmuz ayında bayram ve ardından yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sebebiyle oldukça düşük olduğunu gözlemliyoruz" şeklinde konuştu. "15 Temmuz sonrasında bazı müşterüerimizin yatırım kararlarım askıya aldığını görüyoruz" diyen Ünal Gökmen, "Ancak, leasing sektörünün oyuncuları olarak bu dönemde gelişmeleri yalandan takip ederek müşterilerimize olan etkilerini izliyoruz. Reel sektöre destek olmak adına darbe girişimi öncesinde olduğu gibi kredi politikamıza devam ediyoruz" dedi. 

Belirsizlik ortamında yatırım kararını arttırıcı teşviklerin piyasaya olumlu etki sağlayacağına değinen Gökmen, "Tüm sektörlerde öncelikle yatırımcının yatırım kararı alması gerekiyor. Önümüzdeki dönem için, yatırımı artırıcı kararların, teşviklerin sektöre olumlu yönde etki edeceğini düşünüyoruz. Yaşanan belirsizlik ortamına rağmen yüın son çeyreğinde eski yıllardaki işlem hacimlerine ulaşmayı planlıyoruz, bu doğrultuda sene başında belirlediğimiz rakamlarda hiçbir değişiklik yapmadan aynı sene sonu hedefine koşuyoruz. Leasing şirketlerinin yurt içi ve yurt dışı kaynak kullanımlarında bankalarda olduğu gibi getirilecek vergi muafiyeti, leasing şirketlerinin piyasayı daha uygun maliyetlerle tonlamasına neden olacaktır. Gerek devletin, gerekse de sektörün sağlayacağı teşvikler ile yılın son çeyreğüıde eski hacimlerinin gerçekleşmesini bekliyoruz. Aynı zamanda iş makineleri sektöründe de operasyonel kiralamanın payının arttığım gözlemliyoruz. Biz de bu süreçte kiralama yapan firmalara finansman desteğimizi arttırmaya devam ediyoruz" diye konuştu. 


Garanti Leasing olarak yılın ilk 6 ayında geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 2'lik bir büyüme ile 414 milyon dolarlık işlem hacmine ulaştıklarını açıklayan Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen. "Mal grubu bazında yeni işlem hacmini inceleyecek olursak en yüksek işlem hacmi işve inşaat makinelerine ait. İş ve inşaat makinelerini diğer makine veekipmanlarilegayrimenkul izliyor. 

Sektöre baktığımızda geçtiğimiz senenin aynı dönemi ile rakamları karşılaştırırsak gayrimenkulde sektörün yüzde 28 daraldığını, buna karşılık iş makinelerinde yüzde 9, diğer makine ve ekipmanlarda ise yüzde 31 artış ile geçen seneki hacimlerin yakalandığını söyleyebiliriz" dedi. 


Dünya


Geri Dön