20 / 04 / 2024

İşgücü Kanun Tasarısı Türk mimarları etkileyecek mi?

İşgücü Kanun Tasarısı Türk mimarları etkileyecek mi?

İşgücü Kanun Tasarısı ile yabancıların Türkiye'de çalışma koşulları sil baştan değiştiriliyor. Türkiye’de yapılacak projelerde çalışacak yabancı mimar ve mühendisler için, Mimar ve Mühendisler odaları devre dışı bırakılıyor.



Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı ile yabancıların Türkiye'de çalışma koşulları sil baştan değiştiriliyor. Yabancı öğrencilere çalışma yolu açılırken, Türk işçileri korumak için olan yabancı kotası kaldırılacak, mimar ve mühendislik yapacak yabancılar için YÖK denkliği ve meslek odası görüşü alınmayacak. Mevsimlik tarım işçileri bile yurt dışından getirilebilecek.


MİMAR VE MÜHENDİSLER ODALARI, YABANCI İSTİHDAMINDA DEVRE DIŞI KALACAK


Mevcut sistemde, yabancı uyruklu mühendis ya da mimarların Türkiye’de çalışma izni alabilmeleri için Mimarlar ve Mühendisler Odasından olumlu görüş isteniyor, yabancı mühendis ve mimarın diploması için YÖK denkliği aranıyordu. Yeni tasarı ile bu unsurlar kaldırılıyor. Türkiye’de yapılacak projelerde çalışacak yabancı mimar ve mühendisler için, Mimar ve Mühendisler odaları devre dışı bırakılıyor. Yabancı mimar ve mühendisler için YÖK’ün yaptığı denklik sınavlarından da vazgeçiliyor.


Sözcü


Geri Dön