19 / 04 / 2024

Isı pay ölçer konusunda durum nedir?

Isı pay ölçer konusunda durum nedir?

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında bir okuru tarafından sorulan yeni yapılan binalarda kombi sistemine izin verilmediği için ısı pay ölçer konusunda durum nedir? sorusunu yanıtlıyor..



Yeni yapılan binalarda kombi sistemine izin verilmediğini duydum, acaba ısı pay ölçer konusunda durum nedir? • H.M. 


Merkezi sistemden kaçıp, her dairenin kendi imkanı ile yani kombi ile ısınma sistemi yaygınlaştığında, ben özetle şunları yazmıştım: Kombi ideal bir ısınma sistemi değildir, bir dairenin alt-üst veya yan komşusu kendi dairesini ısıtmadığı takdirde, siz kendi dairenizi ısıtmak için iki misli enerji harcarsınız. Isınmada mühim olan binanın ısınmasıdır. Dolayısı ile kombi tasarruf anlamına değil, daha büyük harcama anlamına gelir." Bu gerçeğe ancak uygulamalardan yani senelerden sonra ulaşılabildi. Bugün kombi terk ediliyor. 

Ancak kombi satıcılan bu süre içinde iyi para kazandı. Şimdi merkezi sisteme dönüldü. Bu yeni inşaatlar için. Merkezi sistemden kombiye dönenlerin tekrar merkezi sisteme dönmeleri artık zor. Zira bu dönüşüm için büyük masraf gerekiyor. 


Hatta belki de merkezi sisteme geçiş imkansız, ortak ısınma için gerekli kazan ve tesis alanı muhtemelen başka bir işe tahsis olundu. 

Şimdi de ısı payölçerler gündemde. Herkes, bir firma bulup ısı pay ölçer taktırma peşinde. Amaç, ısındığı kadar para ödemek. 


Bunun eski binalar için doğru olmadığını zaman zaman yazdım. Bu arada bir mimar okuyucumdan mektup aldım. 

Mimar M.K. mektupta özetle şunları söylüyor: "Eski binalarda izolasyon, sistem olarak yapılmıyordu. Sonradan dış cepheye yapılan mantolama tam anlamı ile bir izolasyon anlamına gelmez. İzolasyonun kat aralarında da yapılmış olması lazım. 

Eski binalarda bu olmadığı gibi mantolama sırasında bu yapılmadığı gibi buna imkan da yok. O halde katlar arasında ısı transferi söz konusu. Demek ki, alt veya üst komşunun dairesi soğuk ise bizim daire hem kendini hem de komşunun dairesini ısıtmak zorunda. Bu da önemli bir enerji sarfiyatı ve ısınmak isteyen daire için büyük bir gider demek. Bunun Türkçesi, eskiye oranla daha büyük masraf demek. Isı pay ölçer, yatay izolasyonu da yapılmış yeni binalar için kullanılabilir, eskiler için yararlı değildir. 

Vatandaşın bu konudaki problemini halletmek için enerji bakanlığının bu hususu halletmesini beklemekteyiz." işte bu da bir teknik kişinin açıklaması. Ne denir "Düşünen akıl için yol birdir." 




Tamer Heper / Posta


Geri Dön