16 / 04 / 2024

Isı pay ölçer sistemi maliyeti!

Isı pay ölçer sistemi maliyeti!

Isı pay ölçer sistemi maliyeti kapsamında ısı pay ölçer cihazının fiyatı ortalama 30 euro, termostatik radyatör vanası 15 euro olmak üzere toplam 45 euro olarak satılıyor...




Isı pay ölçer sistemi maliyeti!


Isı pay ölçer sistemi maliyeti kapsamında ısı pay ölçer cihazının fiyatı ortalama 30 euro, termostatik radyatör vanası 15 euro olmak üzere toplam 45 euro olarak satılıyor. Tabi bu fiyata malzeme ve montaj da dahil oluyor. Altı radyatöre sahip dairelerde ısı pay ölçer sistemi maliyeti ortalama 700 lira civarında oluyor.


Sistemin işleyişiyle alakalı olarak termostatik radyatör vanaları yardımıyla çok sıcak olduğunda radyatörün sıcaklığı kısılıyor. Cihazların üzerine tüketimi ölçen sayaçlar takıldığı için de herkes tükettiği kadar ödüyor. Böylece enerji tasarrufu da yapılıyor. Pay ölçer vasıtasıyla her bir radyatörün ne kadar ısı tükettiği ölçülebiliyor.


Isı pay ölçer sistemi enerji tasarrufu sağlıyor. Pay ölçer sistemini kullanan merkezi ısıtmalı binalardaki hanelerde, yüzde 15 ile yüzde 40 arasında enerji tasarrufu sağlanıyor. Bir konutta ortalama yıllık ısınma gideri 1500 lira olarak tahmin edilirse, 500 liraya kadar tasarruf imkanı bulunuyor.


Ülkemizde merkezi sistemle ısınan yaklaşık 1 milyon 800 konut bulunuyor. Yıllık yaklaşık 3 milyar lira yakıt giderimiz oluyor. Bu yakıtın yüzde 30'u tasarruf edilebilir. Dolayısıyla ısı pay ölçeri kullanarak yıllık 1 milyar lira civarında tasarruf edilebilir.


Merkezi sistemli binalarda pay ölçer kullanımına geçmek için bireysel olarak başvuru yapılmıyor. Kullanıcıların bu sisteme geçmek için yöneticileri ile irtibata geçmesi gerekiyor.



Isı pay ölçer nedir?
Isı pay ölçer yönetmeliği!
Isı pay ölçer nasıl çalışır?
Binalarda ısı pay ölçer sistemi zorunlu mu?
Eski binalarda ısı pay ölçer!
Isı pay ölçer sistemi nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön