19 / 04 / 2024

Isı pay ölçer sistemi nedir?

Isı pay ölçer sistemi nedir?

Isı pay ölçer sistemi nedir?: Merkezi sistem ile ısınan binalarda her dairenin tüketimini bireysel olarak hesaplayan ve bu hesaplamalar doğrultusunda binaların ısı giderinin adil şekilde paylaştırılmasını sağlayan sistemdir...




Isı pay ölçer sistemi nedir?


Isı pay ölçer sistemi nedir? sorusuna merkezi sistem ile ısınan binalarda her dairenin tüketimini bireysel olarak hesaplayan ve bu hesaplamalar doğrultusunda binaların ısı giderinin adil şekilde paylaştırılmasını cihaz sayesinde sağlayan bir sistemdir cevabı veriliyor. 


Isı pay ölçer sistemi nedir?

Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı kontrol sistemlerinin merkezi ısıtma sistemli binalarda kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. 

Binalarda enerji verimliliği yönetmeliği gereğince, yeni yapılmakta olan ve mevcut binalar, 2000 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip ve merkezi sistemle ısınıyorlarsa 2012 yılının Mayıs ayı itibariyle ısı paylaşım sistemine geçmiş olması gerekiyordu.


Isı pay ölçer sisteminin sağladığı avantajlardan şu şekilde bahsedebiliriz:


Isı pay ölçer sistemi ile daireler ihtiyacı kadar ısı kullanarak tasarruf edebiliyorlar. Her daire kullandığı enerji kadar ödeme yapacağından başkasının sorumsuzca kullandığı enerjiyi ödemek zorunda kalınmıyor. Dairelerin hepsi yeteri kadar ısınacağından gereksiz ısıtma sonucu oluşan israf olmuyor. Isı pay ölçer sisteminde kullanım zorunluluğu bulunan termostatik vana sayesinde daireler arası ısı dengesi sağlanıyor ve ısı kaybı en aza indirilmiş oluyor. Son olarak dairelerin fiyatlarının artıp satış ve kiralamada değer kazanacağını da söyleyebiliriz.



Isı pay ölçer kanunu!
Isı pay ölçer yönetmeliği!
Isı pay ölçer cihazı!
Pay ölçer sistemi nasıl çalışır?
Binalarda ısı pay ölçer sistemi zorunlu mu?
Sitelerde ısı ölçer!
Eski binalarda ısı pay ölçer!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön