19 / 04 / 2024

Isı pay ölçer ve yakıt faturasını kim öder?

Isı pay ölçer ve yakıt faturasını kim öder?

Isı pay ölçer kullanımı, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, apartmanlarda ortam sıcaklığının istenilen derecede ayarlanmasına yarayan ısı pay ölçer ve yakıt faturasını kim öder?



Isı pay ölçer ve yakıt faturasını kim öder?


Isı pay ölçer kullanımı, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu hale getiriliyor. Bu hususla ilgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


Merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz."


Isı pay ölçer sisteminin sağladığı faydalar!

Enerji tasarrufu: Dairelerin ihtiyacı kadar ısı kullanmaları, tasarrufu beraberinde getirecektir. 


Adil ödeme: Her daire tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerjiyi ödemek zorunda kalmayacaklardır. 


Isınma konforu: Daireler yeteri kadar ısınacak gereksiz ısınma sonucu yakıt israfı olmayacaktır. Binalarda, dairelere ait tüm radyatörlerin termostatik vanalarının açık konumda tutulma zorunluluğu olduğundan daireler arası ısı dengesi sağlanacak ve ısı kaybı en aza indirilmiş olacaktır. 


Satış kolaylığı: Konutların değeri artacak, satış ve kiralama daha kolay olacaktır.


Isı pay ölçer ve yakıt faturasını kim öder?

Isı pay ölçer, merkezi sistem ile ısınan binalarda her dairenin tüketimini bireysel olarak hesaplayan ve bu hesaplamalar doğrultusunda binaların ısı giderinin adil şekilde paylaştırılmasını sağlayan bir sayaç olarak karşımıza çıkıyor. Isı pay ölçer dairenin yakıt bedelini belirlediği için faturasınıda kendi oranında kat maliklerinin ödemesi gerekiyor. 


Isı pay ölçer taktırmayan yöneticiye ne yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön