30 / 04 / 2024

Isı pay ölçerden dönülebilir mi?

Isı pay ölçerden dönülebilir mi?

Isı pay ölçer sistemi, ortam ısısına göre çalışan bir mekanizmadır. Bu mekanizma içinde bulunulan ortamın sıcaklığının istenilen seviyede tutulmasını sağlıyor. Peki, ısı pay ölçerden dönülebilir mi?



Isı pay ölçerden dönülebilir mi?

Isı pay ölçer sistemi, ortam ısısına göre çalışan bir mekanizmadır. Bu mekanizma içinde bulunulan ortamın sıcaklığının istenilen seviyede tutulmasını sağlıyor.


5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile ısı pay ölçer kullanımı merkezi sistem ile ısınan binalarda 2 Mayıs 2012 tarihinden itibaren zorunlu hale gelmiştir.


Kanununda ceza ile ilgili bir hüküm barındırmıyor. Kanun yalnız şikayete bağlı bir durumdan dolayı sulh hukuk mahkemelerine başvurulabileceğini söylüyor.


Örneğin merkezi sistem ile ısınan bir binada oturduğunuzu farz edelim. Yönetim ısı pay ölçer taktırmıyorsa, siz bu husus ile ilgili sulh hukuk mahkemesinde dava açabiliyorsunuz. 


Buna karşın ısı pay ölçer taktırıldığını ancak, ısı pay ölçerlerin sökülmesinin istendiğini farz edelim. Bu durumda ısı pay ölçerden dönülebilir mi?


Isı pay ölçerden dönmek..

Isı pay ölçerden vazgeçerek ferdi ısıtma sistemine dönülmesi ile ilgili esaslar Kat Mülkiyeti Kanunu madde 42/4'te yer alıyor:


"(Değişik dördüncü fıkra: 18/4/2007-5627/16 md.) Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. 


Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir."


Isı pay ölçer kanunu!


Geri Dön