19 / 04 / 2024

Isı yalıtımı ile elektrik kullanımını yüzde 50 azaltın!

Isı yalıtımı ile elektrik kullanımını yüzde 50 azaltın!

Ekonomik kriz ve doğal afetlerin olumsuz etkilerinden sonra elektriğe gelen zam, tüketicileri ciddi anlamda zora sokuyor



Son olarak 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere elektriğe yapılan zam, yüksek faturaların ve dolayısıyla kemerleri daha fazla sıkacağımızın habercisi. Evlerde ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılan elektrik enerjisinden büyük oranda tasarruf sağlamanın yolu ise ısı yalıtımından geçiyor. Çünkü ısı yalıtımı ile yazın klimalarla serinlemek, kışın ise ısınmak için harcanan elektrik enerjisinden en az yüzde 50 tasarruf sağlanıyor. XPS Isı  Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı  Kubilay Ulu, 1 Ekim'den itibaren elektriğin konutlarda yüzde 9.68, sanayide ise yüzde 9.85 zamlı olacağını belirterek tüketicilere yaz-kış artan maliyetlerle baş edebilmek için ısı yalıtımı yaptırmalarını önerdi. Evlerde bir önceki ay 100 TL olan elektrik faturasının yaklaşık 110 TL'ye yükseleceğini hatırlatan Ulu, her ay zamlı faturalar ödemek yerine ısı yalıtımı yaptırarak yüzde 50 tasarruf sağlanabileceğini açıkladı. 

Isı yalıtımı  yaygın olarak bilinenin aksine sadece kışın değil yazın da enerji tüketimini azaltıyor. Dışarıdan içeriye ısı geçişinin azaltılması sayesinde konutlarda serin ortamlar yaratılıyor. Ayrıca serin havanın dışarıya geçişi de engellenerek soğutma cihazlarının harcadığı enerji ortalama yüzde 50 azaltılıyor. Bu sayede elektrik faturaları da yarıya iniyor. Isı yalıtımı sanıldığı gibi pahalı bir uygulama da değil. Isı yalıtımının toplam bina inşaat maliyeti içindeki oranı sadece yüzde 3 ila 5 arasında değişiyor ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde bu maliyet amorti edilebiliyor. Mevcut binalara sonradan mantolama yaptırmanın maliyetinin ise metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL olduğunu belirten Ulu, bunun da tüm malzemeler ve işçilik dahil olmak üzere bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin ila 4 bin TL'ye mâl olduğunu söyledi. Üstelik şu an uygulanmakta olan Eko Yalıtım Kredileri ile ısı yalıtımı yaptırmanın kolaylaştığını vurgulayan Ulu, yalıtımla sağlanacak tasarruf miktarının rahatlıkla kredi taksitlerini ödeyeceğini ve bu kârlı yatırımın birkaç yıl içinde kendini amorti edeceğini belirtti. 

Kışa girmeden ısı yalıtımı yaptırmak isteyen tüketicilere, AB standartlarında üretilen paket sistemleri kullanmalarını ve bilinen, standartlara uygun üretim ve uygulama yapan firmalara başvurmalarını öneren Ulu, XPS ısı yalıtım levhaları ile yapılan ısı yalıtımının bina ömrü boyunca performans göstererek, yaz-kış ısıtma ve soğutma harcamalarında tasarruf sağladığını ifade etti. XPS ısı yalıtım levhaları, suya ve dona karşı dayanıklılığı sayesinde sıva çatlağı, küf ve rutubet oluşumunu engelleyerek, binanın bakım ve onarım masraflarını da azaltıyor, sağlıklı ve konforlu yaşam alanları oluşturuyor.


Geri Dön