16 / 04 / 2024

Isı yalıtımı ile ilgili bilgi!

Isı yalıtımı ile ilgili bilgi!

Isı yalıtımı ile ilgili bilgileri genel olarak aşağıda anlatmaya çalışıyoruz. Isı yalıtımının en temel faydası binalara uygulandığında kışın ısınmada yazınsa serinlemede insanlara önemli ölçüde enerji tasarrufu yapmayı sağlamasıdır...




Isı yalıtımı ile ilgili bilgi!


Isı, yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru akar ve direncin en az olduğu yol boyunca en fazla ısı akışı oluşur. Yüksek sıcaklık bölgesinin yanından, düşük sıcaklık bölgesine bir sıcaklık farkı oluşur. Isı yalıtımı ise sıcaklık farkından olan ısı akışını düşürerek, sıcaklık farkını korumayı sağlar.


Büyük alet/araçların birçoğunda yalıtım yer alır. Örneğin, fırınlarda, soğutucularda, dondurucularda ve su ısıtıcılarında. Çoğu halde, yalıtım çevreye olan ısı kaybını engellemeye yarar. Diğer hallerde ise, çevreden gelen ısıya karşı koruma sağlar.


Isı yalıtımı ile ilgili bilgiler arasında ısı transferinden de bahsetmek uygun olur. Isı transferi üç yolla olur:


1) Kondüksiyon ya da iletim, madde veya cismin bir tarafından diğer tarafına ısının iletilmesi ile oluşan ısı transferinin bir çeşididir. Isı transferi daima yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğrudur. Yoğun maddeler genelde iyi iletkendirler; örneğin metaller çok iyi iletkenlerdir. 


2) Konveksiyon ya da taşınım, katı yüzey ile akışkan arasında gerçekleşen ısı transferinin bir çeşididir. Akışkan içindeki akımlar vasıtası ile ısı transfer edilir. Akışkan içindeki veya akışkanla sınır yüzey arasındaki sıcaklık farklarından ve bu farkın yoğunluk üzerinde oluşturduğu etkiden doğabilmektedir. 


3) Radyasyon|Işıma yolu ile ısı transferi, elektromanyetik radyasyon yolu ile olan ısı transferidir. Yalıtkanlar, bu ısı transfer yöntemlerindeki ısı akışlarının düşürülmesi ile yalıtım sağlar. Örneğin; ince bir köpük (strafor) tabakası konveksiyon ve kondüksiyon ile olan ısı geçişini düşürür. Yansıtıcı bir metalik film veya beyaz boya ısıl yayınımı düşürür. Bazı malzemeler bir ısı transfer yöntemi için iyi bir yalıtdır, fakat diğeri için kötü olabilir. Örneğin, metal bir tabaka ışınım için iyi bir yalıtkandır, fakat iletim için çok kötü bir yalıtkandır.


Isı yalıtımı ile ilgili bilgiler arasında ısı yalıtımına neden ihtiyaç duyulduğu da yer alıyor. Şöyle ki; çoğu ülkede, ısıtma ve soğutma işi için oldukça büyük miktarda enerji yani para harcanmaktadır. Evler ve binalar verimli ve doğru bir şekilde yalıtıldığında:


- Enerji verimi artacak ve parasal olarak tasarruf sağlanacaktır. 

- Yalıtımın korunması için, ekstra bir güç ve maliyete gerek yoktur, kalıcıdır ve genelde bakım gerektirmez. 

- Konforu arttırır. Bina boyunca, sıcaklık dağılımı daha homojen olur. 

- Yalıtım, dışardan gelen gürültüyü emdiği için, ses yalıtımı da sağlar. 

-Genel bir kazanç olarakta, yalıtım sayesinde ısınma amacı ile yakılan yakıttan çevreye olan zararlı atık gaz geçişi azalmış olur. 


Eğer bina kötü yalıtılmış ve kötü havalandırılıyorsa şu işaretler görülür:


Kış aylarında, taban altı ve tavan aralarında çiğlenme ve donmuş yüzeyler oluşur. 


Yaz aylarında, tavan arası son derece sıcak ve bunaltıcı olur. 


Yalıtımın mutlaka tüm bina ihtiyacı gözönünde bulundurularak yapılması gereklidir. 


Sadece yaşam mekanlarının yalıtımı, tavan ve taban yalıtımı olmadan doğru yalıtım şekli değildir. Bina ısısının sürekliliğini koruyabilmek için mutlaka ısı kaybı olan tüm alanların saptanması ve yalıtımda göz önünde bulundurulması gereklidir.


Isı yalıtım malzemeleri şu şekilde ayrılıyor:


Binalarda kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve ürün standartları: 

Camyünü, 

Taşyünü, 

Ekspande Polistiren 

Ekstrude Polistiren 

Poliüretan 

Fenol Köpüğü 

Cam Köpüğü 

Ahşap Lifli Levhalar 

Genleştirilmiş Perlit 

Genleştirilmiş Mantar 


Tesisatlarda kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve standartları: 

Camyünü 

Taşyünü 

Elastomerik Kauçuk 

Cam Köpüğü 

Kalsiyum Silikat 

Ekstrüde Polistiren 

Poliüretan 

Ekspande Polistiren 

Polietilen Köpük 

Fenolik Köpük 




Mantolama ile konutlarda yüzde 60 tasarruf sağlanıyor!
Isı yalıtımı nasıl yapılır?
Dış cephe mantolama malzemeleri!
Bina mantolama nedir?
Isı yalıtımı nerelere yapılır?
Isı yalıtımı ile ilgili sorular!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön