19 / 04 / 2024

Isı yalıtımı nasıl anlaşılır?

Isı yalıtımı nasıl anlaşılır?

Yapılar için ısı yalıtımı uygulaması, 2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile zorunlu hale geldi. Peki bir yapıda ısı yalıtımı nasıl anlaşılır?



Isı yalıtımı nasıl anlaşılır?

Yapılar için ısı yalıtımı uygulaması, 2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile zorunlu hale geldi.


Yeni inşa edilen yapıların yalıtım yapılarak inşa edilmesi gerekirken, eski ve yalıtımı olmayan yapıların da yapılarına yalıtım yaptırmaları gerekiyor. Eski yapılara yalıtım yaptırmak için 2017'ye kadar süre bulunuyor.


Peki bir yapıda yalıtım olup olmadığı nasıl belli olur? Isı yalıtımı nasıl anlaşılır?


Yalıtımın yapılıp yapılmadığı, binanın projesine bakılarak dış katmanları ve ne tür yalıtım malzemeleri kullanıldığı görülebiliyor. 


Bir mimar ya da mühendise danışarak binada hangi ısı yalıtım panelinin kullanıldığı öğrenilebiliyor. Binaların yalıtımı dıştan ya da içten mantolamayla yapılabileceği gibi ısı yalıtım sıvaları ile de yapılabiliyor.


Böyle bir bina projesinin olmaması durumunda; duvara delik açarak katmanları inceleyebilirsiniz. Mantolaması olan duvarda açılan delikte karşınıza bir strafor köpük veya çimento bazlı sıva çıkması gerekiyor.


Yalıtımı olan binada, yalıtımın hangi panel tipinin kullanıldığı ve ısı yalıtım sıvası olup olmadığının sorulması gerekiyor. Yalıtım yöntemine uygun ısı yalıtım boyalarının uygulanıp uygulanmadığının da kontrol edilmesi gerekiyor.


Apartman ısı yalıtım sözleşmesi nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön