19 / 04 / 2024

Isı yalıtımı pahalı mı? Yalıtımla ne kadar tasarruf edilir?

Isı yalıtımı pahalı mı? Yalıtımla ne kadar tasarruf edilir?

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, "Isı yalıtımı standartlara uygun ürünlerle doğru detaylarda, doğru işçiliklerle uygulandığında en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor" dedi.



XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, ısı yalıtımının standartlara uygun ürünlerle doğru detaylarda, doğru işçiliklerle uygulandığında en az yüzde 50 tasarruf sağladığını belirtti.


Eruslu, yeni doğalgaz ve elektrik zamlarına ilişkin yazılı açıklamasında, konutlarda kullanılan enerjinin en büyük bölümünün ısıtma ve soğutma harcamaları için kullanıldığına dikkati çekti. Binalarda ısı yalıtımının kurallara uygun olarak, doğru kalınlıkta yapılmasıyla doğalgaz ve elektrik harcamalarının yüzde 50 azaltılabileceğini ve bunun zamlarla mücadelede en etkin yöntem olduğunu vurgulayan Eruslu, Türkiye'deki binaların yüzde 85'inin yalıtımsız olduğunu dile getirdi.


Eruslu, mevcut yönetmeliklerdeki ısı yalıtım kalınlıklarının henüz yeterli seviyede olmadığını savundu. Mevzuata göre ilgili yönetmelikte yer alan standarttaki sınır değerlerin, binanın enerji verimliliği için yeterli ısı yalıtım kalınlığı sağlayamadığını iddia eden Eruslu, "Türkiye'deki ısı yalıtım mevzuatları mevcut hali ile AB ülkelerinin gerisinde. Enerjisinin yüzde 75'ini ithal eden ülke olarak, artan enerji ihtiyacının karşılanması ne kadar önemli ise tasarruf yolu ile kazanılacak potansiyel enerji miktarı da bir o kadar önemli. Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boşa harcıyoruz ve her yıl bunun ülke ekonomisine bedeli 10 milyar doları buluyor" ifadelerini kullandı.



- "Isı yalıtımı sanıldığı kadar pahalı değil"


 

Eruslu, binalardaki enerji kaybını ısı yalıtımı uygulamaları ile yüzde 50 azaltmanın mümkün olduğunun altını çizdi. Isı yalıtımı yaptırmanın sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmadığını da belirten Eruslu, şöyle devam etti:


"Isı yalıtımının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5'i kadar. Hatta yalıtım kalınlığı arttıkça yüzde 70'lere varan tasarruf yapmak mümkün. Sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde yani mantolamada 5 santimetre kalınlıkta yalıtım levhası yerine 10 santimetre yalıtım yapılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor. Yalıtım, sağladığı tasarrufla birkaç yılda kendi kendini amorti edip ömür boyu tasarruf sağlıyor.


Isı yalıtımı standartlara uygun ürünlerle doğru detaylarda, doğru işçiliklerle uygulandığında en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor. İstanbul'da 100 metrekarelik bir daire için kış sezonunda yalıtımsız bir binada yıllık ortalama bin 500 lira doğalgaz harcaması gerçekleşirken, bu rakam yalıtımlı bir binada 750 liraya düşüyor."


Eruslu, ısı yalıtımının sadece kışın soğuktan korunmak için yapılmadığını aktardı. Yazın da binaların soğutulması için ciddi boyutlara ulaşan elektrik tüketiminin yalıtımla azaltabileceğini dile getiren Eruslu, dernek olarak küresel iklim değişiklikleri ile mücadele kapsamında, enerji maliyetlerini düşürmek, daha az enerji kullanarak istenen konfor şartlarını yakalamak için farkındalık yaratmak istediklerini de vurguladı.


AA




Geri Dön