26 / 04 / 2024

Isı yalıtımı yaptırma!

Isı yalıtımı yaptırma!

Isı yalıtımı yaptırmakla evlerimizde sağlayacağımız enerji tasarrufunun yanı sıra çevre kirliliğine karşı da büyük önlem alınmış oluyor. Çünkü evlerimizde kullandığımız ısınma türleri atmosfere zehirli gazlar salıyor...




Isı yalıtımı yaptırma!


Isı yalıtımı yaptırmak binalarda enerji tasarrufu sağlaması açısından büyük önem taşıyor. Ülkemizde kentsel dönüşümle yeniden inşa edilecek olan binalara yapılan ısı yalıtımının yılda 3 milyar dolara yakın tasarruf sağlayacağı düşünülüyor. Hatta binalara daha kalın mantolama yapılarak bu rakam çok daha yukarıya çıkabilir.


Ülkemizdeki binaların hemen hemen çoğu eski yapılardan oluşuyor. Bu binaların yapıldığı dönemlerde şu anda kullanılan ısı yalıtım sistemleri olmadığı için doğal olarak ısınma açısından sorunlar yaşanıyor. Bunların başında da ısınmaya harcanan para geliyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak olan bu yapıların yerine günümüz teknolojisiyle inşa edilecek olan binalarda da ısı yalıtımı yaptırma zorunlu bir uygulama oluyor. Çünkü devlet Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile bu durumu resmi bir zemine oturtarak ısı yalıtımı zorunluluğu getirmiştir.

Isı yalıtımı yaptırmakla hem bireylerin hem de ülke ekonomisinin tasarruf etmesi sağlanabiliyor. Standartlara uygun, CE Belgeli, bölgesel iklim koşullarına uygun kalınlıklarda sert köpükten yapılmış ısı yalıtım levhaları ile binaların mantolanması halinde enerji giderlerinden yüzde 50 tasarruf sağlamak mümkün. 


Isı yalıtımı yaptırmanın yönetmeliklerle zorunlu olduğunu düşünürsek yeni yapılan binalarda veya oturulan binalara dış cephe uygulanması halinde ortalama yüzde 50 civarında doğalgaz ve elektrikten tasarruf edilmesi sağlanmış oluyor. Ayrıca ısı yalıtımı yaptırılan evlerin duvarlarında küf, nem, mantar veya siyah leke oluşmuyor. Böylelikle daha sağlıklı ve konforlu bir ortamda yaşam sürdürülebiliyor.



Dış cephe ısı yalıtımı malzemeleri!
Binalarda ısı yalıtımı amacıyla kullanılan malzemeler nelerdir?
Isı ihtiyacı kimlik belgesi nedir?
Binalarda ısı yalıtımı yönetmeliğine göre bacalar nasıl olmalı?
Isı yalıtımı konforu yeniden tanımlıyor!
Su yalıtımı olmayan binalar depreme karşı dayanıksız!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön