26 / 04 / 2024

Işın Yılmaz: TOKİ, atölyekent yapsın!

Işın Yılmaz: TOKİ, atölyekent yapsın!

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkan Vekili Işın Yılmaz, tekstil sektörüne katkı sağlayan küçük atölyelerin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylerken, "atölyekent" modelini önerdi.




Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkan Vekili Işın Yılmaz, tekstil sektörüne katkı sağlayan küçük atölyelerin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylerken, "atölyekent" modelini önerdi. Karabağlar Sarnıç ve Cumaovası, Buca, Çiğli, Altırdağ Menderes'te bulunan atölyelerin işyerlerlerine taşınması gerektiğini dile getiren Yılmaz, "EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, 'TOKİ fabrika yapsın' diyor. Ben de TOKİ'ler ev yaptığı kadar o evde oturanları da işyeri sahibi yapsın diyorum. Eğer bu yapılmazsa Türkiye'nin lokomotifi olan sektör yok olup gidecek. Bu bölgelerde 200, 500, 700, 1000 metrekarelik atölye kentler yapılsın.  TOKİ  nasıl ev edindiriyorsa atölye de edindirmeli. Çünkü atölyeler ihracata katkı sağladığı gibi özellikle kadının istihdamına katılımında çok önemli. İzmir'in lokomotif sektörü ancak atölye kentleri sayesinde ayakta kalabilir" dedi. 


"Belimizden su alınıyor"

Yılmaz, tekstil ve hazır giyimin otomobil ihracatını geçtiğini dile getirerek, "İşçilik maliyeti Türkiye'de çok yüksek. Saatlik ücret göz önüne alındığında bu sayı Meksika'da 1.7, Avustralya'da 3.5 ve Bulgaristan'da 2.33 dolar iken Türkiye'de bu rakam 5.48 dolar civarında" dedi. Firmaların ayakta kalmak için karlılıktan feragat ettiğini dile getiren Yılmaz, "Geçen yıla oranla cirolar 2 katına yakın artarken karlar yüzde 20 oranında azaldı. Amiyane tabirle belimizden su alıyorlar. Bizim bu atölyelerimizi belli bir düzeye getirmemiz gerekli" dedi.


Yeni Asır


Geri Dön