20 / 04 / 2024

İşiten Türkiye projesi hazırlandı!

İşiten Türkiye projesi hazırlandı!

Kültür ve Turizm Bakanlığınca turizmde alternatif oluşturma ve işitme engellilerin kültür ile turizm değerlerinden daha fazla yararlanabilmeleri amacıyla "İşiten Türkiye Projesi" hazırlandı.



Projenin ilk toplantısı, Muratpaşa ilçesindeki bir otelde, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı başkanlığında gerçekleştirildi. 


Arıcı, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 3 milyon, dünyada da 600 milyona yakın işitme engelli bulunduğunu belirtti. Ülke turizmine önemli bir vizyon kazandırma amacıyla turizm sektörü temsilcileri ile "İşiten Türkiye" ve turizmin başkenti Antalya için "İşiten Antalya" projelerini hayata geçirmek istediklerini anlatan Arıcı, projenin uygulama alanları için buluştuklarını kaydetti. 



Türkiye'nin 2023 hedeflerinden bahseden ve turizm için 50 milyon misafir, 50 milyar dolar gelir hedeflediklerini hatırlatan Arıcı, bu hedefe ulaşmak için turizmi çeşitlendirmeye yönelik adımlar attıklarını bildirdi. 



Bakan Yardımcısı Arıcı, proje için Antalyalı kamu kurum ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerine önemli roller düştüğünü belirtti. 



Çalışanlara işitme dili öğretilecek

Proje çerçevesinde ilk olarak eğitim çalışmalarına ağırlık vereceklerini anlatan Abdurrahman Arıcı, "İlk etapta turizm sektöründe çalışanlara işitme dili eğitimi verilecek. Eczanelerde, otellerde, resepsiyonda, restoranda işitme engellilerle doğrudan temasa geçebilecek kişilerin olması, o dilin konuşulması gerekiyor" dedi. 



Tur operatörlerinin, otel yöneticilerinin eğitilmesini sağlayacaklarını ifade eden Arıcı, sivil toplum kuruluşlarıyla da işitme engellilere ulaşacaklarını kaydetti. 

İşitme engellilerle kurulacak diyaloğun turizme önemli bir katkısı olacağına işaret eden Arıcı, dili kullananların da çeşitli ayrıcalıklardan yararlanacağını söyledi. Arıcı, "Kamuda yabancı dil bilenlere ek olanaklar sağlanıyor, sonuçta bu da işitme engelliler dili, bu alana gönül veren insanların da ekonomik artıları olacaktır" diye konuştu. 



Proje, etkinliklerde tanıtılacak

Daha fazla işitme engelliye ulaşabilmek için tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyleyen Arıcı, kültür, turizm ve sportif alanlarda yapılacak etkinliklerde projeyi tanıtacaklarını bildirdi. 



Projenin bir yıla kadar faaliyete geçmesini temenni eden Arıcı, "Güzel bir projeyle Antalya'nın ve Türkiye'nin karşısına çıkacağız" dedi. Arıcı, projeye çeşitli bakanlıkların da katkısı olacağını sözlerine ekledi. 



Habertürk


Geri Dön