25 / 04 / 2024

"İskan affı inşaat sektörünü canlandıracak"


MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, çıkarılacak şartlı bir iskan affının, inşaat sektörü ile bağlı alt sektörleri canlandıracağını, işsizliğe de kısa vadede bir çözüm sağlayacağını belirtti



Asmalı, yaptığı yazılı açıklamada, acilen çıkarılacak şartlı bir iskan affı ile inşaat sektörünün yeniden canlanacağını belirterek, "İskan affı ile birlikte inşaat sektörü ve bağlı birçok alt sektörde ciddi canlanma olacak ve bunun sonucunda rekor seviyelere ulaşan işsizliğe de kısa vadede bir çözüm bulunacaktır. Zira bugüne kadar edindiğimiz tecrübelere baktığımızda inşaat sektöründeki büyüme oranı arttıkça ülkemizin kalkınma hızı da artmış ve işsizlik de o oranda azalmıştır" dedi.

Gündeme gelen Kat Mülkiyeti Kanununa değinen Asmalı, mevcut düzenlemenin yapı kullanma izin belgesi alınmış gayrimenkuller için geçerli olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'deki yapıların yarısından fazlasının yapı kullanma izin belgesine sahip olmadığını, hatta Büyükşehirlerde bu oranın yüzde 80'lere ulaştığını ifade etti. Yapı kullanma izin belgesi olmayan vatandaşların evlerinde kanunsuz bir şekilde oturmaya devam edeceğini dile getiren Asmalı, "Kanuna aykırı bu durumun çözülmesi için şartlı olarak iskan affının çıkarılması kaçınılmaz" görüşünü savundu.

Asmalı, önerdikleri iskan affının "şartlı af" niteliğinde düşünülmesi gerektiğini belirterek, bu kapsamda olmazsa olmaz koşullardan birinin, kullanılan meskenlerin yeni deprem yönetmeliğine uygun güçlendirme projelerinin hazırlanarak binaların güçlendirilmesi olması gerektiğini bildirdi. Asmalı, alınacak kararla, kriz nedeniyle IMF ile anlaşma masasına oturmaya zorlanan Hükümete sıcak kaynak, işsizliğe çare ve depreme karşı güvenli yapılar sağlanabileceğini vurguladı.

Şartlı iskan affının getireceği faydaları sıralayan Asmalı, bu şekilde insanların binalarını yasal olarak kullanma imkanına sahip olacağını, binaların depreme dayanıklı hale getirileceğini, deprem güçlendirme çalışmaları sırasında inşaat sektörü ve birçok alt sektörde ciddi canlanma olacağını, bunun sonucunda işsizliğe kısa vadede ciddi bir çözüm bulunacağını kaydetti.


Geri Dön