26 / 04 / 2024

İskan alındıktan sonra tapu değişimi nasıl olur?

İskan alındıktan sonra tapu değişimi nasıl olur?

Bir arsa üzerinde projesine uygun ve süresinde tamamlanan yapılara, belediye iskan belgesi veriyor. İskan alındıktan sonra tapu değişimi yapılabiliyor. Peki, iskan alındıktan sonra tapu değişimi nasıl olur?



İskan alındıktan sonra tapu değişimi nasıl olur?

Bir arsa üzerinde bina inşa edilebilmesi için öncelikle belediyeden mimari proje için ruhsat alınıyor. Ruhsat, ancak mevcut imar planına uygun olarak hazırlanan projelere veriliyor.


Ruhsat alındıktan sonra projeye uygun ve süresinde tamamlanan yapılara, belediye iskan belgesi veriyor. Ancak ruhsat geçersizse ya da yapı ruhsatlı binaya uygun olarak inşa edilmediyse iskan belgesi düzenlenmiyor.


İskan alındıktan sonra tapu değişimi:

Bilindiği üzere inşaat halindeki yapıya kat irtifakı alındığında, tapu dairesindeki kat mülkiyeti kütüğünde “tapunun cinsi” kısmı “arsa” olarak belirtiliyor. 


Ancak iskan ruhsatı alındıktan sonra bu kısım “arsa” yerine “bina” olarak değiştiriliyor. Böylece kat mülkiyeti tapusu elde edilmiş oluyor. 


Bunun için belediyelerin iskan ruhsatı vermeye karar verdiğinde, bunu bildiren yazıyı tapu kadastroya göndermesi ve tapu müdürlüğünün gerekli düzeltmeyi yapması yeterli oluyor. 


Ayrıca; kat mülkiyetine geçmeyenlere, 2009 yılının sonunda yapılan düzenlemelerden önce belli bir miktar para cezası kesilebiliyordu. 


Ancak 07 Temmuz 2009 tarihinde yapılan bir düzenleme ile bu ceza da kaldırıldı:


634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Geçici 1. Maddesi, “Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma izin belgesi alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine zorunlu deprem sigortası poliçesi dâhil başkaca hiçbir belge aranmaksızın kat mülkiyetine resen geçilir.” hükmünde olup, madde hükmünde herhangi bir cezai yaptırım öngörülmemiştir.



İskan alındıktan sonra yapılması gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön